Jochri plant ook tentoonstelling om vijftigste verjaardag te vieren

Grootste manege van het land geeft hele zomer paardenkampen

De zomerkampen zijn erg populair. Foto: jhp

Wemmel -

Manege Jochri uit Wemmel is de grootste vereniging van de Vlaamse Liga van de Paardensport én van België. Jochri telt liefst 747 leden, een aantal dat de laatste jaren flink is toegenomen.

Manege De Jochri uit Wemmel mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen en heeft nog meer reden om te feesten. Bestuurder en oprichter José Dieleman: “Drie jaar geleden telden we nog 504 leden, nu zijn er 747. Wat die sterke groei verklaart? We zetten hard in op paardenkampen voor kinderen van 6 tot 16 jaar, zowel tijdens de zomervakantie als tijdens de andere schoolvakanties. Iedereen is welkom: de groepen worden per niveau ingedeeld, van beginneling tot gevorderde. De kinderen krijgen initiatie dressuur, springen, voltige, onderhoud ... allemaal aangeleerd door erkende en gediplomeerde “lesgevers.”

Spektakel

De ruiterkampen worden telkens afgesloten met een spektakel “En daarna krijgen ze een diploma”, gaan zonen Marc en Stefan verder.

De hele zomer door zijn er ruiterkampen. Naast de populaire kampen en stages, is er ook de winterjumping in de Bomacosite in Zellik, die telkens veel volk lokt.

Het waren de echtgenoten José Dieleman en Christiane Pijl die Jochri - de naam is samengesteld door de eerste letters van beide voornamen - oprichtten op 1 april 1968. José Dieleman groeide op tussen de paarden. De manege is uitgegroeid tot een honderdtal stallen met een tiental vaste medewerkers, drie buitenpistes, een binnenpiste, een longeercirkel en een trainingsmolen. In 1984 kwam er de ruiterboetiek bij.

Lichaam

Het jaar van de vijftigste verjaardag van de Jochri begon dramatisch, toen er in januari het levenloze lichaam van de zestienjarige Julie De Souza werd gevonden. Later bleek het om een natuurlijk overlijden te gaan. Vandaag proberen de eigenaars dat drama achter zich te laten. “We gaan naar aanleiding van het 50-jarige jubileum ook een tentoonstelling organiseren. Jochri is nog altijd in handen van dezelfde familie en we zijn daar trots op. Onze leden blijven vaak van generatie tot generatie komen. Wie nog foto's of ander materiaal heeft van vroeger, mag dit graag aan ons bezorgen via info@jochri.be”, besluiten Stefan en Marc Dieleman.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio