Zelzatenaar sleept zwaargewonde stiefdochter kilometer mee nadat ze uit auto geslingerd werd

Rechter veegt beklaagde de mantel uit:“Ik geloof niet in slechte mensen, maar dit zijn gruwelijke feiten. Schandalig. Schan-dalig.”

Rechter veegt beklaagde de mantel uit:“Ik geloof niet in slechte mensen, maar dit zijn gruwelijke feiten. Schandalig. Schan-dalig.”

Zelzatenaar V.B. (38) kent, uitzonderlijk, zijn straf morgen al. Foto: cma

Zelzate / Assenede -

Zelzatenaar V.B. (38) stond gisteren voor de rechter voor de diefstal van enkele motoren en fietsen, maar vooral voor het zware ongeval dat hij in de nacht van 6 op 7 april veroorzaakte in de Kapellestraat in Assenede. Hij crashte er dronken met zijn auto, waardoor zijn 15-jarige stiefdochter uit de wagen geslingerd werd. B. sleepte de zwaargewonde tiener nog een kilometer verder, tot hij in een veld staande gehouden werd door de hulpdiensten.

Door de staking in de gevangenissen worden geen gevangenen overgebracht naar het gerechtsgebouw, maar voor V.B. werd gisteren een uitzondering gemaakt. De procureur zorgde er persoonlijk voor dat hij wél overgebracht werd, en zijn proces kon bijwonen.

B. staat terecht voor de diefstal van zes motoren in april 2017, de diefstal van drie fietsen op 26 maart 2018, maar vooral voor het zware ongeval dat hij in april van dit jaar veroorzaakte in Assenede. “Meneer B. reed als een gek door Assenede, alsof hij aan het crossen was”, zei de procureur. “Hij ging in het decor en zijn 15-jarige stiefdochter werd uit de wagen geslingerd, maar daar stopte het niet.”

Gruwelijke feiten

De rechter omschreef de feiten als gruwelijk en kon er niet van over hoe schandalig hij de daden van D. na het ongeval vond. Na de crash sloeg hij een getuige die probeerde te helpen en schopte hij zijn passagier omdat hij de hulpdiensten wilde bellen. Zijn stiefdochter lag schreeuwend op de grond, maar D. sleepte haar mee. “U heeft er alles aan gedaan om het de hulpdiensten zo moeilijk mogelijk te maken”, zei de rechter. “We mogen van geluk spreken dat ze u vonden, een kilometer van het ongeval, om 3.30 uur in een veld.” Op het moment van het zware ongeval stond V.B. onder voorwaarden na een eerdere veroordeling en was zijn rijbewijs ingetrokken.

Rechter veegt beklaagde de mantel uit:“Ik geloof niet in slechte mensen, maar dit zijn gruwelijke feiten. Schandalig. Schan-dalig.”
Foto: vtm nieuws

Nog elke dag revalideren

Zijn stiefdochter werd in levensgevaar weggebracht. Bekken, heupen en twee ruggenwervels gebroken, en zware hoofdletsels. Het meisje moet opnieuw leren stappen en revalideert nog elke dag. “En toch sleepte u haar mee. Ik geloof niet in slechte mensen, maar dit zijn gruwelijke feiten. Schandalig. Schan-dalig, schandalig.”

De advocaat van V.B., Jesse Van den Broeck vroeg aan de rechter “een strenge straf” voor zijn cliënt. “Spreek a.u.b. een strenge straf uit, want voor dergelijke feiten moet hij het voelen. Maar wél een straf met perspectief en begeleiding. Deze man heeft een immens strafblad en toch blijft hij feiten plegen. Hem een paar jaar wegsteken zonder meer heeft geen zin, want dan hervalt hij. Deze man moet gestraft worden, maar moet een toekomstperspectief hebben.” Daarom vroeg Van den Broeck de straf deels met uitstel onder probatievoorwaarden uit te spreken.

Vijf jaar cel

De rechter vroeg zich vooral af wat er nog moet gebeuren voor B. beseft dat het moet stoppen. “U heeft al zo veel kansen gekregen, maar het blijft erger en erger worden. We hebben al van alles geprobeerd met u, maar op een bepaald moment stopt het en moet ik de maatschappij beschermen.”

Alles samen riskeert B. vijf jaar cel, een levenslang rijverbod en een boete van 26.000 euro. Daarnaast vragen de burgerlijke partijen nog duizenden euro’s schadevergoedingen. Het vonnis valt, uitzonderlijk, morgen al.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio