Dylan Teuns is niet blij met niet-selectie voor Ronde van Frankrijk

Dylan Teuns is niet blij met niet-selectie voor Ronde van Frankrijk

Foto: BELGA

Dylan Teuns (26) had het zo in de planning staan: deze week zou hij de Tourrit over de kasseien gaan verkennen. Tot hij maandag een telefoontje kreeg van Allan Peiper, sportief manager bij BMC: ‘Sorry, toch geen Tour voor jou’. “Ik ben ontgoocheld”, reageert Teuns. “Maar wat kan ik doen? Zij willen het zo.”

Dylan Teuns zou dit jaar debuteren in de Tour. Na een uitstekend 2017 stond hij bij de start van het seizoen meteen op de longlist. En na een goede Parijs-Nice (6de) en Ronde van het Baskenland (11de) haalde hij ook de shortlist.

En toch ging het nog fout. Maandag belde Allan Peiper, sportief manager bij BMC, om Teuns te melden dat hij toch niet mee mag. “Geen makkelijke telefoon”, zegt Peiper. “Zo hadden we het afgesproken in de ploeg. Fabio Baldato mocht de renners bellen die wel meegingen, ik zou de afvallers doen. Dylan was er het hart van in.” BMC gaat naar de Tour met Richie Porte, Simon Gerrans, Tejay van Garderen, Patrick Bevin, Michael Schär, Stefan Küng, Damiano Caruso en Greg Van Avermaet.

Het blijkt de Dauphiné te zijn die Teuns heeft genekt. “Dylan haalde daar gewoon niet het niveau dat we van hem verwachten”, zegt Peiper. “Niet het niveau dat hij van zichzelf verwacht. Hij is nadien op hoogtestage geweest – doorgaans reageert hij daar ook goed op – maar het BK was afgelopen weekend ook niet top. Niet genoeg allemaal om zeker te zijn over zijn conditie voor de Tour.”

Teuns zelf volgt de argumentatie van Peiper niet helemaal: “Akkoord, de Dauphiné was minder. De resultaten daar vielen tegen. Maar er ligt nog zoveel tijd tussen de Dauphiné en de Tour. Ik zag het puur als voorbereiding. Wat kan ik doen? Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Zij willen het zo. Ik heb mij er bij neer te leggen.”

Er zijn naast een tegenvallende Dauphiné nog wel een paar redenen te bedenken waarom BMC uiteindelijk niet voor Teuns koos. Tijdrijden ligt hem niet goed, wat misschien problematisch is in een Tour met een ploegentijdrit. “Dat was inderdaad ook een argument”, zegt Teuns. “Tijdrijden is niet mijn specialiteit. In de Dauphiné was ik ook de eerste die moest lossen in de ploegentijdrit. Maar dat gebeurde wel maar op vier kilometer voor het einde, nadat ik me helemaal had leeggereden voor de ploeg.”

Verrassende naam: Gerrans

De meest verrassende naam in de BMC-selectie is de achtendertigjarige Simon Gerrans, die dit seizoen nog geen opzienbarende resultaten haalde. De Australiër is wel een intimus van kopman en landgenoot Richie Porte. Zou het kunnen dat persoonlijke sympathieën Teuns zijn selectie hebben gekost? “Daar spreek ik me niet over uit”, zegt hij afgemeten.

Peiper geeft aan dat hij aan het moeilijke telefoontje “een positieve draai” probeerde te geven: “Ik heb Dylan gezegd dat hij een prachtig najaar kan rijden, met de Vuelta en een WK dat hem perfect moet liggen.” Teuns beaamt: “Dat is de omslag die ik nu moet maken. Maar wel vervelend dat ik een hele maand zonder competitie zal blijven. Onze ploeg rijdt geen Ronde van Oostenrijk en geen Tour de Wallonie. (Teuns won vorig jaar die beide wedstrijden, nvdr.) In mei reed ik na de klassiekers ook al een hele maand geen wedstrijden om rustig op te bouwen richting Tour. Zuur, natuurlijk.”

Corrigeer