26-jarige zat al vijf jaar vast

Moeder van vluchteling die zich van leven beroofde haalt uit naar Australische regering: “Haat je ons zo hard?”

Moeder van vluchteling die zich van leven beroofde haalt uit naar Australische regering: “Haat je ons zo hard?”

Fariborz Karami. Foto: rr

De moeder van een Iraanse vluchteling die uit het leven stapte in een door Australië geëxploiteerd detentiecentrum op het eiland Nauru, heeft donderdag fors uitgehaald naar de Australische regering vanwege zijn dood. Ook vraagt ze de overheid om toegang te krijgen tot zijn lichaam.

In een vernietigende brief, die donderdag gepubliceerd staat op de website van de krant The Guardian, zegt Fazileh Mansour Beigi dat de Australische overheid haar bezorgdheid over zijn verslechterende toestand negeerde.

Fariborz Karami (26) zat samen met zijn moeder en broertje al vijf jaar vast in Nauru en smeekte herhaaldelijk om psychologische hulp. Hij was “ernstig getraumatiseerd” nadat hij als kind drie maanden was gekidnapt. Twee weken geleden beroofde hij zichzelf van het leven.

“Mijn 26-jarige zoon blies zijn laatste adem uit in uw muffe tenten en sloot zijn mooie ogen voor uw gruwel, onrechtvaardigheid en walgelijke politiek”, schreef Beigi in de brief, gericht aan de Australische grenswacht. “Ik vertelde en schreef u dikwijls dat mijn zonen depressief en uitgeput waren. ‘Help alsjeblieft een zieke en zwakke moeder.’ Maar in plaats van steun, kreeg ik het antwoord dat ik maar terug naar mijn land moest keren als ik het niet kon aanvaarden.”

“Bent u zelfs bang van onze dode lichamen?”

Moeder van vluchteling die zich van leven beroofde haalt uit naar Australische regering: “Haat je ons zo hard?”
Archiefbeeld van het kamp op Nauru. Foto: BELGAIMAGE

“Ik weet dat uw geweld en wreedheid diepe wortels hebben en daartegen ben ik een machteloze vrouw”, schreef Beigi in het Farsi, de officiële taal van Iran. “Geef me een schriftelijke toelating om hem waar dan ook te mogen begraven, als het maar niet Nauru of Iran is.”

“Bent u zelfs bang van onze dode lichamen? Haat je ons zozeer dat je bang bent van ons, levend of dood? Je toont nog steeds geen respect voor ons.”

Karami’s lichaam wordt gekoeld bewaard op Nauru. Zijn vrouw, die er ook als vluchteling verblijft, is in hongerstaking en slaapt naast de container waar zijn lichaam ligt, zeggen activisten. In de detentiecentra van Nauru verblijven meer dan 900 vluchtelingen, onder wie 140 kinderen. De ondermaatse levensomstandigheden worden al jaren aangeklaagd.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS