VIDEO. Dorpsbewoners zien vliegende heks oplichten bij volle maan

Beselare / Zonnebeke -

De nieuwe heksenballon Babbe werd voor het eerst opgeblazen en getoond aan de inwoners van Beselare. De eerste vlucht volgt binnen enkele weken in Israël.

Tientallen inwoners van het heksendorp Beselare trokken woensdag om 23 uur naar een weide in de Markizaatstraat om de doop bij te wonen van de eerste echte vliegende heks van het dorp: ballon Babbe. “We kozen dit late uur omdat het vollemaan was en een van de langste dagen van het jaar”, zegt ballonvaarder Johan Vander Meiren van Air Events bvba. “Onze bedrijfszetel bevindt zich hier in de Markizaatstraat, vandaar de investering in deze speciale ballon. Een van de heksenverhalen gaat over Barbara van Suyt, ‘Babbe’, die 300 jaar geleden wat verder in de straat woonde en verdacht werd van hekserij. Het duurde twee jaar om het eerste idee concreet te realiseren.”

Een heks uit de Heksenstoet wordt de meter van Babbe. “Het gaat om de krijsende heks die al jaren gespeeld wordt door Karin Vandenabeele. Ook voor mij was het de eerste keer dat ik de opgeblazen ballon zag. De eerste vlucht staat begin augustus gepland in Israël. De maanden daarop zijn er opdrachten in Sint-Niklaas, Nederland en het Verre Oosten. De heks vaart enkel op speciale ballonvaartmeetings in binnen- en vooral buitenland. Met deze vliegende heks willen we Beselare over de hele wereld promoten als heksendorp. Babbe zal uiteraard ook te zien zijn bij de volgende Heksenstoet in 2019.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio