Jaagpaden op Dijle- en Netedijk maandenlang afgesloten

Jaagpaden op Dijle- en Netedijk maandenlang afgesloten

Een luchtfoto van het gecontroleerde overstromingsgebied in Mechelen-Noord. Foto: Vilda

Mechelen / Rumst - De Vlaamse Waterweg start maandag in Mechelen met de bouw van twee sluizen op de Dijle- en de Netedijk. Daardoor is het jaagpad binnenkort voor lange tijd onderbroken en moeten fietsers en wandelaars een omleiding volgen.

In Mechelen-Noord werken De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos al een tijdje aan een gecontroleerd overstromingsgebied, de Grote Vijver. De maatregel past in het Sigmaplan en moet de brede omgeving van Mechelen beschermen tegen overstromingen door overtollig Dijlewater op te vangen.

Een van de volgende fases is de bouw van twee sluizen. “Dat zijn als het ware kokers die in een open bouwput dwars doorheen de dijk worden gebouwd”, zegt Sarah Verhaegen, bij De Vlaamse Waterweg woordvoerster voor het Sigmaplan. Tijdens de werken daarvoor wordt het jaagpad langs de Dijle en de Nete gedurende maanden afgesloten. Vanaf maandag tot en met vrijdag 13 juli is dat al even het geval voor de Dijledijk.

Blauwe bruggen blijven open

Gedurende het bouwverlof van zaterdag 14 juli tot en met zondag 5 augustus zijn de twee jaagpaden nog toegankelijk, maar daarna zijn ze niet meer toegankelijk tot het einde van de werken. Ze zullen ruim een jaar duren. De gekende blauwe bruggen blijven wel open.

Tijdens de periodes van onderbreking zijn er alternatieve routes. “Enerzijds is er eentje langs de linkeroever van de Dijle via Heffen en Battel. Anderzijds langs de rechteroever van de Nete via Rumst en Walem”, legt Verhaegen uit.     

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio