Vrouwenstemmen nemen het podium over in Missy Sippy

In roots- en bluescafé Missy Sippy in Klein Turkije namen ze donderdagavond een goede beslissing. Het concert Ladies Sing The Blues, dat aangekondigd werd voor 21 uur, zou een uurtje later aanvangen. Naar de reden hoeft niet ver gezocht te worden: Engeland-België ging tussen 20 u en 21u45 met alle aandacht lopen. Maar een dik kwartuur na tienen stapte Naomi Sijmons, ook bekend als Reena Riot. Niet met haar groep (waarmee ze momenteel aan een nieuwe plaat werkt), maar met niet minder dan vijf vrouwen, al kunnen het er ook zes geweest zijn. Om de juiste bezetting per song bij te houden was er zowaar, net zoals in het voetbal, een video-assistent-referee nodig.

Naomi Sijmons: "Ah, ik speelde hier al vaker in de Missy Sippy, met mijn band. Maar de laatste jaren werkte ik wel vaker mee aan projeceten waarbij ik andere vrouwelijke muzikanten leerde kennen, ook uit andere branches: klassiek geschoolde zangeressen, een bassiste, iemand die toetsenwerk doet. Missy Sippy staat er voor bekend om muzikanten te laten samen spelen. Maar het zijn wel eens vaker dezelfde, en bijna altijd uitsluitend mannen. Dus vroeg ik Marie Follebout  of ik niet eens een avond mocht vullen, met vooral vrouwen. En Marie reageerde heel positief."

Met gitarist Matti De Rijcke en drummer Xan Albrecht waren er ook wel twee mannelijke muzikanten. Al stonden die, net als de vrouwen overigens, niet de hele tijd op het podium. In sommige nummers stond Naomi met 6 muzikanten op het podiumn andere nummers bracht ze samen met nog één of twee collega's. Veel meerstemmigheid, waarbij zangeres Fedia Holail, een flink deel voor haar rekening nam. Voor Rowena Roemaet, een klassiek geschoolde zangeres was het even aanpassen: "Het was jaren geleden dat ik op een podium stond, we hadden niet veel mogelijkheden om te repeteren, je zag me tijdens de eerste nummers wellicht af en toe een gekke bek trekken. Maar klassieke muziek en jazz en blues liggen dan ook weer niet zo heel ver uit elkaar. Ik vond dit experiment best plezant en voor herhaling vatbaar" aldus Rowena.

Naomi Sijmons bracht het nummer Hunger Hunger samen één zangeres-gitariste en toetseniste Kaat De Windt. Drummer Xan Albrecht mocht samen met de andere muzikanten even in het publiek plaats nemen. De dames namen het ritmewerk voor hun eigen rekening: stevig stampvoeten met de zware hakken. Of, hoe je een drummer uitspaart.

Naomi: "Het was sowieso een toffe ervaring om hier met wisselende bezettingen te concerteren, en samen te spelen met mensen waarvan sommigen elkaar zelfs vooraf niet kenden. Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar."

 

Stonden samen of afwisselend op het podium: Naomi Sijmons, Fedia Holail, Kris Auman, Rowena Roemaet, Annelies Van Dinter, Kaat De Windt, Matti De Rijcke en  Xan Albrecht. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio