Alleen in Nederzwalm en Rozebeke zijn begravingen in kist toegelaten

Hier is er te weinig plaat sop het kerkhof, dus laat de gemeente enkel nog begravingen in urnes toe

Hier is er te weinig plaat sop het kerkhof, dus laat de gemeente enkel nog begravingen in urnes toe

Foto: dvp

Nederzwalm-Hermelgem / Zwalm -

De centrale begraafplaatsen in Nederzwalm en Rozebeke krijgen een nieuwe look. De urnevelden en columbaria worden aantrekkelijker gemaakt om begravingen in kisten te ontmoedigen.

“Dat de strooiweides en columbaria aantrekkelijker worden gemaakt heeft alles te maken met het voornemen van de overheid om de ter aarde begravingen zo veel mogelijk terug te dringen omdat ze nefast zijn voor het milieu”, verduidelijkt schepen van Begraafplaatsen Johan De Bleecker (Open VLD). “Crematies zijn in dat opzicht een betere keuze. De begraafplaatsen van Nederzwalm en Rozebeke zullen de enige plaatsen zijn waar ter aarde begravingen nog mogelijk zijn, tenzij al een concessie werd gekocht natuurlijk.”

Te weinig plaats

“In Roborst en Sint-Blasius-Boekel zijn ter aarde begravingen nu al niet meer mogelijk, omdat er geen plaats meer is. En in Munkzwalm, Beerlegem en in Hundelgem zijn er amper nog plaatsen vrij”, zegt de schepen verder. “Voor alle duidelijkheid, mensen die toch in hun eigen gemeente begraven willen worden, kunnen er voor kiezen om een urne bij te zetten in het columbarium. Die mogelijkheid blijft dus bestaan.” Nederzwalm en Rozebeke werden gekozen omwille van hun centrale ligging. “We hebben Nederzwalm en Roborst gekozen als centrale begraafplaatsen om de spreiding te optimaliseren, waardoor de afstanden voor de inwoners beperkt blijven”, legt De Bleecker uit. “Beide worden heringericht en uitgebreid. In Rozebeke kochten we hiervoor een extra stuk grond aan. We zullen pergola's voorzien om mensen ook bij regenweer toe te staan om waardig afscheid te nemen en het geheel van de begraafplaatsen zal veel groen aangelegd worden waardoor het een soort park zal worden. We zullen de begraafplekken ook zo veel mogelijk bij elkaar plaatsen, in plaats van her en der verspreid zoals nu het geval is. Ook de strooiweides, de kinderperken en de sterretjesweides voor doodgeboren kinderen worden verfraaid.” Normaal gezien starten de werken in november.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio