Barbecue loopt danig uit de hand: twee tuinhuizen afgebrand, veranda en carport vernield

De brand vernielde twee tuinhuizen. Foto: gsd

Izegem / Emelgem -

Een koppel dat vrijdagavond wilde barbecueën in zijn tuin in Emelgem veroorzaakte ongewild een grote brand. Naast henzelf liepen ook drie andere bewoners schade op. Twee tuinhuizen en een carport brandden af en ook een veranda werd vernield.

Het zomerse weer leek een jong gezin uit de Koningin Elisabethlaan het ideale moment om de barbecue boven te halen. In de tuin plaatsten ze het toestel onder een parasol. Maar rond 18.30 uur liep het mis. De parasol waaide om, waardoor in een mum van tijd een brand ontstond bij de omheiningen van drie woningen op de hoek met de Koning Leopold III-laan.

“Ik was aan het winkelen toen een overbuur mij opbelde”, zegt Jeannine Spiessens uit de Leopold III-laan. “Ze zei dat het brandde bij de buren en dat het erg was. Ik gooide meteen mijn winkelkar aan de kant en vlamde met de wagen naar huis.”

Toen de bewoonster aankwam in de straat, was de brandweer al aan het blussen. “De hele straat hing vol rook en ik zag ook vuur”, zegt Jeannine.

De vlammen hadden zich razendsnel verspreid via een rieten omheining. Ook de houten platen in de tuin van Jeannine stonden in lichterlaaie. “Het vuur is overgeslagen naar mijn tuinhuis en naar mijn carport. Allebei liepen ze veel schade op. Ook mijn dakgoten zijn gesmolten.”

Veel rookschade

Het tuinhuis van het koppel dat wilde barbecueën, ging in vlammen op. Maar de ergste schade was wellicht voor de bewoners naast hen. Zij hadden vlakbij een veranda, waarvan de ruiten sneuvelden. “In dat huis is er veel rookschade”, zegt brandweerbevelhebber Claude Mommerency. “Toen we aankwamen, hebben we er eerst voor gezorgd dat het vuur zich niet kon uitbreiden naar de huizen. In de Koning Leopold III-laan zijn we onmiddellijk de carport beginnen blussen en in de andere straat plaatsten we een tweede aanval.”

Het vuur was snel onder controle, maar de schade was groot. “Gelukkig is er niemand gewond, dat is het belangrijkste”, besluit Jeannine.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio