Zou u kunnen meepeddelen in het peloton? Deze revolutionaire studie geeft de wielertoerist hoop

© Photo News

Meefietsen in een professioneel wielerpeloton dat aan meer dan 50 km/u over het wegdek scheurt: voor de doorsnee wielerfan lijkt het slechts een droom. Toch zou ook u - in de juiste omstandigheden - rustig kunnen meepeddelen in een peloton met profwielrenners. Dat bewijst een studie van sportaerodynamicaspecialist Bert Blocken van de Katholieke Universiteit Leuven en Technische Universiteit Eindhoven.

svar

De sleutel ligt bij de luchtweerstand die een fietser in een peloton ondervindt. De studie, uitgevoerd door The Peloton Project, wijst immers uit dat op bepaalde plekken in het peloton een fietser slechts 5 à 10 procent luchtweerstand ervaart - een flink stuk minder dan een fietser die alleen of op kop van het peloton rijdt. Ook renners die op de flanken van het peloton rijden, ondervinden nog steeds veel luchtweerstand. De beste plek om mee te fietsen in een peloton en toch bijna geen krachten te verspelen is dus pal in het midden. Al is het met het oog op valpartijen natuurlijk aangewezen om niet te ver achterin te hangen: Blocken vertelde aan de collega’s van Sporza dat de ideale plek in het peloton voor een favoriet rij 6 tot 8 is. “Omdat je dan niet veel luchtweerstand hebt en ook niet te ver achterop rijdt.”

Peddelen alsof je 12 km/u rijdt

Voor professionele wielrenners is dit uiteraard geen nieuwe informatie: je kopman uit de wind zetten, is een logische tactiek die alle ploegen al jaren toepassen. De effecten ervan zijn alleen een stuk sterker dan voorheen gedacht werd: toen dachten wetenschappers dat een renner in de buik van het peloton tussen de 50 à 70 procent luchtweerstand ervaarde. Die aantallen liggen in werkelijkheid dus een stuk lager en tonen aan dat ook een alledaagse wielertoerist in de juiste omstandigheden zou kunnen meepeddelen in het peloton. Volgens Blocken zou een wielrenner op de ideale positie dan aan snelheden van pakweg 54 km/u meetrappen alsof hij maar 12 tot 15 km/u reed. Al geldt het model dat The Peloton Project gebruikte wel voor een vlakke weg: zodra het bergop gaat, gaan andere factoren meespelen en vervalt het model.

© Photo News

Voor het project werden computersimulaties gemaakt van een peloton van 121 renners. Om te testen of de data van die simulaties accuraat waren, werden bovendien windtunneltests gedaan in Luik en Eindhoven. Voor die tests werden 121 identieke poppen gemaakt. De tests wezen uit dat de simulaties klopten. Afwachten of er nu in het peloton, te beginnen tijdens de komende Ronde van Frankrijk, nog harder gevochten zal worden om dat ideale plekje in het peloton.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie