Gezin met twee kleine kinderen is alles kwijt na uitslaande woningbrand: "Geen tijd meer om spullen bij elkaar te rapen"

Ronse -

De buurt van de Prinskouter in Ronse werd zaterdagavond opgeschrikt door een uitslaande woningbrand. In de Bereidersstraat werd rijwoning 22 in de as gelegd. Het vuur zou ontstaan zijn op de zolderverdieping, waar de kinderen aan het spelen waren.

In geen tijd stond het woonhuisje in lichterlaaie, de vlammen sloegen razendsnel door het dak. Het vuur ging gepaard met een felle rookontwikkeling. Een zwarte rookpluim trok over de Kruisberg. De bewoners zijn zo goed als alles kwijt.

“Drie jaar geleden, in augustus 2015, werden we in de aanpalende Langehaagstraat al eens het slachtoffer van een zware woningbrand. En nu dit. We hadden bezoek van vrienden. Plots riep mijn oudste zoon Tony me toe dat er een vieze brandgeur heerste. Bij nader toezien stond de zolder in lichterlaaie. We konden op tijd de woning verlaten. Maar tijd om wat spullen bij elkaar te rapen was er niet”, zuchtte bewoner Bjorn Maes zeer aangedaan, die aan de overkant van de straat het noodlottig schouwspel zat gade te slaan.

De haveloze man werd als het ware onder de voeten gelopen door talloze nieuwsgierigen, die naar de Bereidersstraat kwamen toegestroomd. De brand in de volksrijke wijk had dan ook heel wat bekijks. De gedupeerden vonden onderdak in een noodwoning van het OCMW.

Brandweer krijgt versterking

Voor de brandweer van Ronse was het alle hens aan dek en alle ploegen rukten massaal uit. De hulpdiensten werden geconfronteerd met een brand die in alle hevigheid woedde. De hoog opslaande vlammen werden bestreden met inzet van een hoogtewerker. De brandweer kreeg tijdens de interventie versterking. Uit Oudenaarde kwam een bijkomende tankwagen, de post Kluisbergen arriveerde met een extra autopomp. Alle middelen werden ingezet om de brand te bestrijden, waarbij de spuitgasten met persluchtmaskers de vlammen en hevige rookontwikkelingen te lijf gingen. Maar het bleek algauw dat woning niet meer kon gered worden. “Op dat moment hadden de bewoners al hun woning kunnen ontvluchten. We hadden de brand gelukkig snel onder controle”, zegt een van de brandweerlui.

Ook buren moeten onderdak zoeken

De aanpalende woningen op nummer 20 en 24 liepen bovenaan het dak heel wat brandschade op, een deel van het dak is afgebrand, de huizen leden ook veel waterschade. Een alleenwonende buur vond een hotelkamer. De andere buren werden opgevangen bij familie. De uitgebrande woning werd afgeschermd. Een onvoorzichtigheid van de kinderen van het gezin, twee jongens van 9 en 4, ligt waarschijnlijk aan de basis van de brand. Zij waren op de zolder aan het spelen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees