Wielrennen Elite zonder contract en U23 in Leest

Tweede zege voor Mathias Ongena, ereplaats voor Feddrik Lauwens: “Marc Franken was de ideale metgezel”

Tweede zege voor Mathias Ongena, ereplaats voor Feddrik Lauwens: “Marc Franken was de ideale metgezel”

Mathias Ongena klopte Marc Franken in een spurt met twee in Leest. Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Mechelen / Walem / Heffen / Hombeek / Leest / Muizen -

Mathias Ongena toonde zich gisteren in Leest, onder een loden zon, in een sprint met twee een wiel sneller dan zijn medevluchter Marc Franken. “Ik had aan hem een ideale metgezel”, aldus de Waaslander na zijn tweede zege van het seizoen.

Met Mathias Ongena won in Leest de beste man van de wedstrijd. Op weg naar het podium vertelde Ongena hoe hij de winst binnenhaalde.

“Ik legde er al van in de eerste ronde de pees op. Beetje bij beetje ontstond daardoor een kopgroep van twintig renners”, aldus de 29-jarige neef van Greg Van Avermaet (hun mama's zijn zussen, red.). De voorsprong werd snel groter waardoor het peloton er al vroeg aan was voor de moeite. Die groep viel dan ook in stukken en brokken uit elkaar.

“Vooraan viel het op een bepaald moment stil”, vervolgt de renner uit Waasmunster. “Om te voorkomen dat ik zou indommelen, schudde ik op dertig kilometer van het einde opnieuw aan de boom. Alleen Franken sprong mee. Hij was moor mij de geschikte gezel, maar eens aan de meet geef je geen cadeaus. Ik wist dat ik intrinsiek iets sneller was en vloerde hem dat ook in de sprint.”

Franken behaalde, na zijn derde plaats van de dag voordien, opnieuw een ereplaats, maar de eerste zege van het seizoen bleef dus uit.

Feddrik Lauwens wordt knap zevende

In de achtervolging op de twee vluchters sprong de knappe prestatie van thuisrijder Feddrik Lauwens in het oog. Hij verloor maar nipt de sprint voor de zesde plaats van een ook weer sterk presterende Glen Van Herck.

“Toen in de finale die twee wegsprongen, zat ik net iets te ver in de kopgroep. Zo miste ik de beslissende ontsnapping”, zei een nog opvallend frisse Lauwens, terwijl hij schouderklopjes kreeg van familie en supporters. “Ik heb nog alles gegeven in de achtervolging, maar moest uiteindelijk vrede nemen met die zevende plaats. Toch mooi, niet? Ik ben alvast dik tevreden, want ik heb mij voor eigen volk kunnen tonen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio