Is 190ste selectie afscheid van Eddy Casteels bij Belgian Lions?

Is 190ste selectie afscheid van Eddy Casteels bij Belgian Lions?

Foto: BELGA

De Belgian Lions, reeds uitgeschakeld voor het WK van 2019 in China, nemen vanavond in de Antwerpse Lotto Arena en tegen Bosnië afscheid van de eerste WK-kwalificatieronde. Voor bondscoach Eddy Casteels is het zijn 190ste selectie.

Eddy Casteels is sinds 2005 aan de slag bij de Belgian Lions. De 57-jarige Mechelaar zette de Belgian Lions terug op de Europese basketbalkaart en leidde de Lions naar vier opeenvolgende Europese Kampioenschappen. Het beste resultaat was op het EK 2013 in Slovenië toen de Belgian Lions negende werden.

De eerste poging om met de Belgian Lions zich voor een WK te plaatsen draaide echter op een sisser uit. Enerzijds omdat het window-systeem, met wedstrijden tijdens de campagne, de Belgian Lions niet echt goed lag en anderzijds omdat onder meer Sam Van Rossom (Euroleague) en Manu Lecomte (NCAA) door een geschil tussen FIBA en Euroleague en de Amerikaanse competitie NBA/NCAA niet konden deelnemen. Rusland, Bosnië en Frankrijk, de drie opponenten in poule E van de Lions, kampten ook met die problemen maar beschikken over een ruimere selectie om forfaits/blessures op te vangen.“Wij willen eindigen in schoonheid en gaan vanavond voor de winst tegen Bosnië,” zei bondscoach Eddy Casteels.

Het is uitkijken of hij na zijn 190ste cap afscheid neemt en de fakkel doorgeeft aan zijn assistenten Roel Moors (Antwerp Giants) en Serge Crevecoeur (Brussels). Of vraagt de federatie (Basketbal Vlaanderen en AWBB) dat hij nog eventjes doorgaat om de overgang richting Moors/Crevecoeur verder voor te bereiden?

De Pro League tracht dan weer al enkele jaren Dario Gjergja (Oostende) naar voor te schuiven als bondscoach. De Pro League geeft echter geen financiële middelen aan de Belgian Lions, dat doet de federatie. Een buitenlandse coach bij de Belgian Lions (Novosel en Djurovic) en Belgian Cats (Stolz en Buffard) was in het verleden trouwens nooit een succes. Zowel bij de mannen, met ook Jaumin en Goethals, als bij de vrouwen is er Belgisch voldoende coaching talent aanwezig.

Programma vanavond:

20.30 België-Bosnië

20.30 Rusland-Frankrijk

Stand poule E:

1. Frankrijk 5-10

2. Rusland 5-8

3. Bosnië 5-7

4. België 5-5

Corrigeer