Stadsbestuur en handelaars zien idee zitten

Fietsense bewoners vragen petitie bewaakte fietsenstalling

Fietsense bewoners vragen petitie bewaakte fietsenstalling

De Fietsersbond overhandigde een petitie met 500 handtekeningen aan het stadsbestuur en aan de Verenigde Handelaars. Foto: idh

Buizingen / Halle -

De Fietsersbond overhandigde een petitie met 500 handtekeningen aan het Halse stadsbestuur waarin ze vraagt om op marktdagen en op zaterdag in het stadscentrum een bewaakte fietsenstalling te voorzien. De stad reageert voorzichtig positief.

“We merken dat er steeds meer gefietst wordt in Halle. Door de inspanningen om de fietsinfrastructuur te verbeteren ontdekken steeds meer Hallenaren de fiets als een snel en gemakkelijk vervoersmiddel in de stad.”

“Er zijn ook wel wat fietsenstallingen bijgekomen maar een bewaakte fietsenstalling waar mensen hun fietsen veilig en met een goed gevoel kunnen achterlaten ontbreekt nog.”

“Meer nog, voor velen is een rem om de fiets te gebruiken. Nu steeds meer mensen kiezen om elektrisch te fietsen en hun dure fiets niet zomaar om het even waar willen achterlaten, is dit toch een aspect om rekening mee te houden”, vindt Dirk De Doncker, voorzitter van de Fietsersbond Halle.

De Fietsersbond verzamelde veel sneller dan hij zelf had verwacht 500 handtekeningen op het Zennefeest en via Facebook. Afgelopen weekeinde werd de petitie officieel overhandigd aan het stadsbestuur en aan de Verenigde Handelaars.

Handelaars

“Ook de handelaars zijn gebaat bij een bewaakte fietsenstalling. Mensen die met de fiets shoppen, kopen bij de lokale handelaars en uit onderzoek blijkt dat ze doorgaans ook goede klanten zijn van de horeca”, aldus Dirk De Doncker.

“We hopen dat ons idee snel opgepikt wordt zodat er kan uitgekeken worden naar een geschikte locatie, de praktische organisatie en de financiering”.

Het stadsbestuur onthaalde het voorstel alvast voorzichtig positief.

“Er loopt momenteel een studie over mogelijke ondergrondse parkeergarages in Halle. We hebben hierin ook gevraagd om een al dan niet bewaakte fietsenstalling mee te onderzoeken.”

Langere termijn

“Uiteraard is dit iets van langere termijn maar dat neemt niet weg dat er met wat eenvoudige nadarhekken vrij snel al ergens een zone zou moeten kunnen afgebakend worden als fietsparking.”

“Eventueel zou dit georganiseerd kunnen worden met de hulp van gemeenschapswachten of misschien met vrijwilligers of verengingen. Dat moet verder bekeken worden”, aldus burgemeester Dirk Pieters.

Ook de handelaars zijn positief. “De verenigde Handelaars spelen momenteel zelf met de idee om een systeem van bakfietsen en riksja's op poten te zetten om boodschappen te helpen vervoeren of om mensen op een vlotte manier naar het centrum te brengen. Eventueel kan dit een project voor sociale tewerkstelling worden. Ook deze fietsen zullen ergens moeten gestald worden”, aldus Steven Teurlings van de Verenigde Handelaars.

Salon

“Dat fietsen in de lift zit, ervaren ook wij bij onze klanten. Tijdens de afgelopen braderie organiseerden we zelf een mobiliteitssalon met het accent op elektrische fietsen. Dat werd een zeer groot succes waarbij er effectief opvallend veel fietsen werden verkocht”.

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio