De Wever: “Premier Michel heeft ouders Mawda in slachtofferrol geduwd”

De Wever: “Premier Michel heeft ouders Mawda in slachtofferrol geduwd”

Foto: Photo News / Belga

“Premier Charles Michel heeft de ouders van Mawda in een slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader toen hij ze ontving.” Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd op het partijbestuur eind mei, meldt VTM NIEUWS op basis van een gelekt verslag. “De premier laat ons geen nieuw migratiebeleid uitoefenen.”

Begin mei overleed het tweejarige Koerdische meisje Mawda, dat samen met haar ouders op de vlucht was, door een politiekogel. In alle uithoeken in ons land reageerden mensen geschokt. N-VA-voorzitter Bart De Wever oogstte toen wel kritiek door ook te wijzen op de verantwoordelijkheid van de ouders. “Je moet - hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig - de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen”, zei De Wever toen aan VTM NIEUWS. “Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

De Wever: “Premier Michel heeft ouders Mawda in slachtofferrol geduwd”
Mawda.

Fout signaal

Na de dood van Mawda heeft premier Charles Michel de ouders ontvangen voor een gesprek. Een fout signaal volgens de N-VA-voorzitter. “De premier heeft de ouders ontvangen en heeft daarover gecommuniceerd. Hij heeft op die manier de ouders in een pure slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader”, zei De Wever op het partijbestuur van eind mei. Enkel de top van de partij behoort tot het partijbestuur, dat zich maandelijks buigt over de belangrijke beslissingen.

“De premier laat ons geen nieuw beleid op vlak van migratie uitoefenen”, voegde De Wever daar nog aan toe. De consequente lijn die N-VA voert op het gebied van migratie moet worden aangehouden, klonk het nog. “Van een permanente verblijfsvergunning (voor de ouders) kan geen sprake zijn”, vulde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan. “Ik voel dat de publieke opinie ons hierin steunt.”

Corrigeer

MEER NIEUWS