Horecazaken wapenen met biertanks en andere oplossingen

Klaar voor de match van vrijdag: bier kan blijven vloeien, ondanks mogelijk CO2-tekort

Klaar voor de match van vrijdag: bier kan blijven vloeien, ondanks mogelijk CO2-tekort

Stefaan Claeys van De Smidse heeft een biertank, zonder CO2 voorzien om pintjes te tappen. Foto: ddj

Damme -

Goed nieuws voor iedereen die vrijdag op stap gaat om de match van de Rode Duivels tegen Brazilië. Een aantal horecazaken in Damme heeft maatregelen genomen tegen een mogelijk CO2-tekort. Daardoor zou niet alleen de biervoorraad in het gedrang te komen, de pintjes zouden ook niet uit de tap kunnen vloeien. “Maar wij slapen op onze beide oren.”

Warm weer en de wereldbeker, een ideale combinatie om de bierconsumptie naar ongekende hoogten te laten schieten. Om die dorstige kelen van het nodige gerstenat te voorzien is CO2 broodnodig. Niet alleen voor het brouwproces, ook om het bier vanuit het vat naar de tapkraan te laten stromen is CO2 nodig. Laat net nu alle grote CO2-fabrikanten al drie maanden dicht zijn voor onderhoudswerken. Daardoor zijn vooral in het Verenigd Koninkrijk de zenuwen strak gespannen. “In Engeland zit de schrik er al behoorlijk in”, zegt David Verhaeghe van Lightweight Containers, die de export over het kanaal verzorgt. “Ik ben er geregeld voor het werk en daar dreigen de pubs echt zonder bier te vallen.”

Volgens ABInbev worden in België niet meteen problemen verwacht en liggen sommigen in onze contreien er allerminst wakker van. Blijkt dat hier en daar al creatieve voorzorgsmaatregelen werden genomen om te anticiperen op dergelijke rampscenario’s. “Wij lieten een biertank installeren waar geen CO2 meer aan te pas komt dus we maken ons niet de minste zorgen”, zegt Stefaan Claeys van De Smisse in Damme. Ook in bekende cafés als Den Comptoir, Het Oud Gemeentehuis en De Kelk deden tanks al hun intrede. Gezien de investering en het grote afnamevolume dat daarmee gepaard gaat, is daarmee het probleem voor kleinere zaken niet opgelost. Ook verschuift de markt zich steeds meer richting speciaalbieren waarvoor tanks geen optie zijn, al kwam ook daarop sinds kort een antwoord.

Ook voor speciaalbieren

“We ontwikkelden een speciale meerlagige binnenzak die huist in een hightech PET-container waarin ook alle speciaalbieren te verkrijgen zijn. Kortweg een plastic vat waar een zak bier in zit, genaamd de KeyKeg”, zegt David Verhaeghe van Lightweight Containers. “Ons systeem werkt met perslucht en er komt dus geen CO2 aan te pas waardoor ook die zware CO2-flessen tot het verleden behoren. Het is trouwens ook de meest ecologisch verantwoorde manier om bier te tappen en vrijwaart je de day-after van hoofdpijn omdat het bier niet in contact komt met zuurstof of CO2.” Ondertussen vonden de speciale vaten al vlot hun weg in de Brugse horeca en ook daar niets dan positieve geluiden. “Ze zijn alvast veel lichter om te dragen en bovendien goed voor het milieu en daar dragen wij graag ons steentje aan bij”, zegt Stefaan van De Smisse. “Laat de Engelsen maar zonder bier vallen, ze zijn hier zeker welkom.” (lacht)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio