Hier komen de gemeenschapswachten niet terug: “Ze waren nutteloos”, zegt burgemeester

Hier komen de gemeenschapswachten niet terug: “Ze waren nutteloos”, zegt burgemeester

Camera's in het Pand: ja, gemeenschapswachten: nee. Foto: kvo

Waregem / Beveren-Leie -

Er komen niet opnieuw gemeenschapswachten in Waregem. Parkeerwachters moeten een oogje in het zeil houden en probleemsituaties, zoals hangjongeren in het Pand, melden. “Die gemeenschapswachten waren nutteloos”, zegt de burgemeester.

Laat de gemeenschapswachten terugkomen. Dat is het statement dat oppositieraadslid Mario Verhellen (SP.A) maakte in de gemeenteraad. De voorbije weken waren er een aantal incidenten in de stad: van amokmakers in de bibliotheek en winkelcentrum Het Pand tot vervuilde toiletten in het park Baron Casier. “Waregem is het voorbije decennium getransformeerd van een grote gemeente naar een middelgrote stad. Dit met de deugden, maar ook de lasten, zoals overlast, zwerfvuil, vandalisme en agressieve hangjongeren”, zegt Verhellen. “In 2008 beslisten we met de gemeenteraad om over te gaan tot het invoeren van gemeenschapswachten. Toen waren we een voorloper, maar na enkele jaren verdwenen de gemeenschapswachten uit het straatbeeld. Nu is het moment om ze te laten weerkeren en de problemen aan te pakken.”

Toch niet, vindt het stadsbestuur. “Die gemeenschapswachten waren nutteloos”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Daarom hebben we na een grondige evaluatie beslist om ze niet meer in te voeren. Zo'n gemeenschapswacht mag niet ingrijpen, maar enkel rondlopen en een oogje in het zeil houden. Het is als agent al moeilijk om respect af te dwingen bij jonge gasten, als gemeenschapswacht is dat nog moeilijker.”

Dat wil niet zeggen dat in Waregem alles kan. “We vragen onze parkeerwachters om een oogje in het zeil houden. Die vier mensen patrouilleren dagelijks in het centrum en komen dagelijks met klachten naar het bureau. Ze melden zwerfvuil of vernielingen en mensen spreken hen ook aan om iets te melden.”

Volgens Vanryckeghem is er geen sprake van grote problemen in de stad. “Het betrof kleine ‘brandjes’, die we telkens snel hebben geblust door heel kort op de bal te spelen. Zo ging ik zelf praten met de amokmakers in de bibliotheek en sloten we het toilet in het park om verdere problemen te voorkomen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees