Test-Aankoop en minister Peeters schieten Ryanair-klanten te hulp: “Recht op extra compensatie en schadevergoeding”

Test-Aankoop en minister Peeters schieten Ryanair-klanten te hulp: “Recht op extra compensatie en schadevergoeding”

Foto: Photo News

Als reizigers hun vlucht geannuleerd zien door een staking, dan kunnen ze kiezen tussen een terugbetaling of een alternatieve vlucht. Dat brengt minister van Consumentenzaken Kris Peeters nog eens in herinnering, nu de stewardessen en stewards van budgetvlieger Ryanair in onder meer België een staking aankondigen op 25 en 26 juli. Ook consumentenvereniging Test-Aankoop laat weten de zaak op de voet te zullen volgen, en meldt dat gedupeerden eventueel recht hebben op een bijkomende schadevergoeding.

Peeters: “Staking is geen overmacht”

“Een staking is geen vorm van overmacht. Reizigers mogen dus kiezen tussen een terugbetaling of een alternatieve vlucht als blijkt dat hun geboekte vlucht omwille van de staking niet plaatsvindt”, aldus Peeters. Hij zegt dat hij ook Ryanair aan de procedure zal herinneren “en mijn diensten zullen dit in de komende weken van zeer nabij opvolgen”.

Concreet moet de luchtvaartmaatschappij de reizigers op de hoogte brengen dat hun vlucht geannuleerd is. De reizigers mogen dan zelf kiezen tussen een terugbetaling en een alternatieve vlucht. Wordt de passagier minder dan twee weken voor de geplande vlucht verwittigd, dan heeft hij recht op een extra compensatie. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vluchtafstand.

Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt het dossier op te volgen. Ze wijst erop dat passagiers ook een bijkomende schadevergoeding kunnen eisen als ze extra schade hebben geleden die ze kunnen bewijzen. “Bijvoorbeeld bij het verlies van een eventueel voorschot bij een hotelreservatie of een aansluitende vlucht”, aldus Test-Aankoop.

LEES OOK. Te voet naar het vliegtuig, onbetaalde wachtdienst, zelf betalen voor water: “De mensen moeten beseffen hoe het er bij ons aan toe gaat”

25 en 26 juli

Vakbonden uit vier Europese landen kondigden donderdag in Brussel aan dat het cabinepersoneel - de stewardessen en de stewards - van Ryanair gaan staken. Dat gebeurt in België, Portugal en Spanje op 25 en 26 juli, en in Italië alleen op 25 juli. In die vier landen zijn volgens de bonden ongeveer 200 Ryanair-vliegtuigen gestationeerd, of bijna de helft van de hele vloot.

Overigens kan ook de staking van de Ierse Ryanair-piloten op 12 juli hinder veroorzaken voor de Belgische consument. Vanuit de Ierse hoofdstad Dublin vliegt Ryanair immers naar zowel Zaventem als Charleroi. Eerder deze week raakte bekend dat een overgrote meerderheid van de Ierse piloten van luchtvaartmaatschappij Ryanair (94 tegen 1) heeft beslist om actie te voeren op 12 juli. Ze zijn het onder meer niet eens met de manier waarop piloten over de Europese bases verdeeld worden.

De stakingsdagen maken deel uit van een breder syndicaal offensief van het personeel van Ryanair. Ook het personeel in Nederland en Duitsland zou gaan staken, eind augustus. De werknemers eisen betere loon- en arbeidsvoorwaarden en een erkenning van de vakbonden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees