Dertigjarige Tourdebutant is niet onder de indruk: “Rapper dan rap sprinten ze hier ook niet”

Dertigjarige Tourdebutant is niet onder de indruk: “Rapper dan rap sprinten ze hier ook niet”

Foto: Photo News

Het leven van Timothy Dupont zou wel eens een goed filmscenario kunnen opleveren. Traag gegroeid, laat gekomen en nu op dertigjarige leeftijd klaar voor zijn eerste Ronde van Frankrijk in dienst van Wanty Groupe Gobert. Waar mag de West-Vlaming op hopen?

Vreemde carrière, die van Timothy Dupont. Beloftevolle jongere maar zeker geen wereldtop die via bescheiden ploegjes als Roubaix-Lille-Métropole en Veranda’s Willems toch is kunnen doorgroeien naar Wanty Groupe Gobert. In het team van Hilaire Van der Schueren heeft hij zelfs, op zijn dertigste, een eerste selectie voor de Ronde van Frankrijk afgedwongen. “Wie het verhaal van mijn carrière kent, weet dat het niet voor de hand ligt dat ik hier ben. Zaterdag wordt dan ook met voorsprong de mooiste dag uit mijn carrière. Ik ben ongelooflijk blij dat ik hier ben. Alleen dat ik vier weken mijn vijftien maanden oude dochter Marylin moet missen, is iets waar ik mee zal leren omgaan. Op vier weken tijd verandert er veel op die leeftijd.”

Het leven van de papa zelf gaat niet veranderen, denkt Dupont. “Ik ben realist: ritten ga ik hier niet winnen. Als de spurters worden vernoemd, spreekt men niet van Timothy Dupont. Daar kan ik mee leven. Maar een plaats in de top tien moet kunnen, met een gelukje zelfs top vijf. Ja, we spurten voor eigen rekening, zowel mijn ploegmaats Pasqualon, Smith als ikzelf. Binnen het team hechten ze veel waarde aan het ploegenklassement dus laat je beter drie spurters hun eigen gang gaan. Welke ritten? Dat zien we nog wel.”

Respect

Dupont heeft respect voor het instituut Tour maar meer ook niet. “De eerste twee ritten, met de gele trui als inzet, zullen hectisch zijn maar rapper dan rap spurten ze ook hier niet. Anderzijds, als ik sommige spurten bekijk, dan valt het mij op dat sommige jongens echt naar niks kijken. Als jonge vader ga je dan toch minder risico’s nemen en rijd je al eens sneller met de wind in de neus naar voor dan jezelf ergens tussen kwakken. Ach, veel verschil met andere koersen zal er niet zijn. Denk ik (grijnst).”

Ook Parijs is een hoofddoel, bekent Dupont. “Het team hecht er enorm veel waarde aan om met acht renners tot in Parijs te geraken. Ja, ik zal veel bergen moeten overleven maar van de spurters ben ik met zekerheid niet de slechtste klimmer. Omdat Hilaire graag heeft dat we met zijn allen Parijs halen, zal je me zeker niet in de aanval zien. Het is sprinten of rustig meerijden.”

Corrigeer