VIDEO. Belg in het hol van de Braziliaanse leeuw? Die krijgt een nat pak

Oudenburg / Roksem -

De Vlaamse Bert (36) supportert vrijdagavond in Brazilië als enige Belg tussen het Braziliaanse geweld. “Laat ons hopen dat de Duivels de optimistische Brazilianen toch het zwijgen opleggen”, zegt hij.

Terwijl het hele land vanavond als één man achter onze Rode Duivels staat, staat Bert Meuwissen (36) uit Roksem (Oudenburg) er alleen voor. Hij woont al enkele jaren in Brazilië. “Ik kijk samen met mijn vrienden”, zegt hij. “Naar een massa-evenement gaan met mijn tricolore shirt is wellicht geen goed idee. Bij mijn vrienden zal dat anders zijn, al zal er ook dan toch wel sprake zijn van gezonde rivaliteit (lacht).”

Halve Braziliaan

Bert groeide op in het landelijke Roksem en ging als ingenieur bij CNH in Zedelgem aan de slag. Hij kreeg de kans om voor het bedrijf naar Brazilië te trekken. Het plan was om daar een tweetal jaren te blijven, maar dat zijn er nu al zes. Bert woont in Sorocaba, een gemeente vlakbij de miljoenenstad São Paulo. “Ik heb het hier naar mijn zin en daardoor vlogen de jaren voorbij”, zegt hij. “Ik heb een Braziliaanse vriendin en voel me hier dan ook thuis. Of ik een halve Braziliaan ben geworden? Misschien wel, maar tijdens het WK toch even niet (lacht). Ik blijf de Rode Duivels hier wel steunen.”

Schrik voor de Belgen

Bert speelt zelf volleybal en doet dat ook in Brazilië. Maar ook het voetbal volgt hij op de voet. Het WK is heel populair in Brazilië. “De Brazilianen zijn ook enorm bezig met de wedstrijd tegen de Rode Duivels. Als Belg word ik er letterlijk elk uur over aangesproken. Ze zijn er wel van overtuigd dat ze hun zesde ster zullen binnenhalen. Al hebben ze ook wat schrik voor de Belgen. Ze kennen hen allemaal bij naam.”

De Belgische ingenieur volgde tot dusver zowel de Braziliaanse als de Belgische nationale ploeg op de voet. Maar nu zal hij moeten kiezen. “Eigenlijk is het geen echte keuze. Uiteraard sta ik resoluut achter de Rode Duivels.” De wedstrijd wordt om 15 uur Braziliaanse tijd gespeeld. Al zijn er dan niet minder kijkers. “Bedrijven leggen het werk neer om naar de wedstrijd te kijken. Sommige sluiten zelfs de hele dag.”

Gelijkspel

Bert durft zich ook aan een optimistische pronostiek wagen en gaat voor een doelpuntenrijk gelijkspel. Met de Belgen die het laken in de verlengingen naar zich toe trekken. “Brazilië is een echte grootmacht. Ze hebben een sterke verdediging en natuurlijk Neymar, die is hier echt het wonderkind. Toch denk ik dat België een kans maakt. Een uitschakeling zou in Brazilië hard aankomen. Na het trauma van de 7-1 tegen Duitsland bij de vorige Wereldbeker denk ik dat ze dat maar moeilijk te boven zullen komen. Maar daar moeten de Rode Duivels zich uiteraard niets van aantrekken (lacht).”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees