Nieuw in Tour de France 2018: meer bonuspunten, minder renners

Nieuw in Tour de France 2018: meer bonuspunten, minder renners

Movistar, het team van Nairo Quintana en Alejandro Valverde, hoopt om enkele truien in de wacht te slepen en daarbij hoort een bijpassende helm. Foto: AFP

De Ronde van Frankrijk begint vandaag, en er zijn twee opvallende nieuwigheden: de ploegen worden kleiner en er zijn ook in volle finale bonuspunten te verdienen.

Van negen naar acht renners

 

Voor het eerst in 58 jaar krijgen we opnieuw ploegen van slechts acht renners aan de start. Vorig jaar telde elke ploeg nog negen renners. Het doel: de veiligheid verhogen en de koers minder controleerbaar en dus aantrekkelijker maken. Het resultaat is een merkelijk kleiner peloton: startte de Tour vorig jaar nog met 198 renners, dan zijn het er nu slechts 176 (22 ploegen van 8 renners). Sinds 1984 was het Tourpeloton nooit zo klein. Dat jaar startte de Tour met slechts 170 renners. Ook in 2006 werd, omdat 13 renners door Operacion Puerto net voor de Tour startverbod kregen, slechts met 176 renners gestart. Het grootste peloton kregen we in 1986 met liefst 210 renners. De grootste ploegen zagen we in 1960. Naast negen ploegen van acht renners, mochten vier ploegen liefst veertien renners aan de start brengen.

 

Bonuspunten in volle finale

Nieuwigheid in de eerste negen ritten (behalve in de ploegentijdrit). In volle finale wordt een point bonus ingevoerd. Daar zijn voor de eerste drie 3, 2 en 1 seconde te verdienen. In de eerste etappe ligt dat punt bijvoorbeeld op 13,5 kilometer van de finish. Bedoeling is om de finale boeiender te maken, renners die initiatief nemen extra te belonen en de strijd om het geel in de eerste Tourweek spannender te maken. Voor de groene trui zijn er géén punten te verdienen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.