Patrick Lefevere enorm blij met zege in eerste Tourrit: “De kop is eraf, al wat nog volgt is fantastisch”

© BELGA

Quick-Step Floors was zaterdag met Fernando Gaviria meteen aan het feest in de Tour. “Wie de eerste rit wint, is altijd in het voordeel. Als je moet blijven jagen en de dagen gaan voorbij, levert dat stress op. Nu is de kop eraf. Al wat nog volgt is fantastisch”, reageerde een tevreden teambaas Patrick Lefevere.

LEES OOK: Eerste massasprint in de Tour is prooi voor Gaviria (Quick Step), Froome én Quintana verliezen meteen tijd

“Dit is een fijn gevoel natuurlijk. Vorig jaar wonnen we vijf keer, maar ik gaf gisteren met de tactische bespreking mee dat we dat achter ons moesten laten. Zo’n aantal evenaren is quasi onmogelijk, je moet gewoon mikken op die eerste zege en je niet blind staren op vorig jaar. Dat was een zware erfenis. Je bent zo sterk als je laatste overwinning en jullie moeten pas beginnen panikeren, als ik dat doe. Blijf rustig, we weten wat we kunnen. Het was bedoeld als een grapje, maar het is ook de realiteit. Je mag niet naar het verleden kijken, elke Tour begin je weer van nul. Nu hebben we die zege beet en valt de druk van onze schouders. Al is dit natuurlijk de Tour, stress is er altijd.”

TOUR

Zie ook:

“Ja het was een nerveuze etappe”, blikte Lefevere terug. “Dat is het altijd in de eerste ritten. Er is al meteen veel schade aangericht hé. Froome valt en verliest tijd, Quintana staat aan de kant met mechanische pech. Dat zal al stevig aankomen.”

Gaviria won vorig jaar vier ritten in de Giro, maar moest alles nog bewijzen in de Tour. “Kijk, hij krijgt het toch voor mekaar, in zijn eerste Tour. Voor een jongen uit Colombia is dat een droom. Ik ben blij voor hem en voor de ploeg. Hij was nerveus de voorbije dagen, maar vandaag bleef hij verbazend kalm en de ploeg deed ook zijn werk. Sagan nam zijn wiel, hij wist duidelijk nog van in de Ronde van Zwitserland dat hij daar moest zitten (lacht), maar hier slaagde hij niet in zijn opzet en bleef Fernando hem voor. Dat zal hem ook wel extra deugd hebben gedaan.”

Gaviria: "Een droom die uitkomt"

Fernando Gaviria heeft zijn eerste ritzege beet in de Tour de France. Eerder lukte het hem vorig jaar om vier keer te juichen in zijn Giro-debuut, nu scoorde hij ook Frankrijk. "Dit is de grootste rittenkoers ter wereld", zei hij na de openingsetappe in Fontenay-le-Comte. "Hier winnen, tegen alle grote sprinters, betekent heel veel voor mij. En als extraatje krijg ik ook nog de gele trui. Ongelooflijk."Gaviria is pas de tweede Colombiaan, na Victor Hugo Pena in 2003, die de gele trui om de schouders mag dragen. Nairo Quintana en Rigoberto Uran slaagden daar de voorbije jaren niet in.

"Ik hoop er zo lang mogelijk van te kunnen genieten, we gaan die trui echt wel verdedigen", verzekerde de sprinter van Quick-Step Floors. "Dit is dé Tour en het betekent enorm veel voor mij dat ik die trui en ritzege vast heb. Ik droom hier al zo lang van. Dit pakken ze me alvast niet meer af, want ik geef toe: ik was nerveus vooraf. Ik weet al maanden dat ik hier dubbel succes kon boeken, maar het dan ook nog eens voor elkaar brengen is een ander paar mouwen. Mijn team bracht me echt in een zetel naar de finish en dat ik dan ook nog eens Peter Sagan klop, is toch een extraatje. Hij is zo'n beetje mijn idool en nu verwijs ik hem naar de tweede plaats in de Tour."

Met de groene trui is de Colombiaan nog niet bezig. "Sagan is echt wel de grote favoriet. Hij heeft er al vijf in z'n kast. Ja, ik won de puntentrui in de Giro, maar dit is wel de Tour en hij pakt punten in berg- en overgangsritten. Laat me nu eerst maar genieten van deze overwinning en de gele trui. Als ik dat groen niet pak, dan is dat zeker het eind van de wereld niet."

Yves Lampaert looft teamwerk van Quick-Step Floors

Yves Lampaert maakt zijn debuut in de Tour de France en mocht in de eerste rit al meteen juichen met Fernando Gaviria. “We hebben hier vandaag onze verantwoordelijkheid genomen”, sprak de Belgisch kampioen na afloop. “Dan is het mooi dat Fernando het ook afmaakt.”

“Super hé”, zuchtte de West-Vlaming aan de streep in Fontenay-le-Compte. “Op het eind zaten we nog met vijf of zes man vooraan. Iedereen ging er vol voor om Fernando naar de overwinning te loodsen. Vooraf hadden we het roadbook goed bestudeerd en we wisten wat er ons te wachten stond in het slot. We kenden de rotondes uit ons hoofd en dan weet je dat het één lang lint wordt op het eind. Om eerlijk te zijn: we zaten iets te vroeg al helemaal op kop, maar finaal draaide het toch goed uit en doen we de perfecte lead-out voor Fernando. Geweldig toch, dit is teamwerk.”

“We gaan die trui verdedigen, uiteraard”, stelde hij. “Zondag volgt opnieuw een sprint en dan is er maandag de ploegentijdrit. We zijn hier met een stevig ploegje hardrijders, dus ook daar moeten we voluit onze kans gaan. Of ik dan het geel kan pakken? Ik draag nu ook al een mooie trui. Laat ons eerst genieten van deze zege.”

Tim Declercq: “Champagne zal smaken”

Tim Declercq maakt net zoals Yves Lampaert zijn debuut in de Tour de France en de West-Vlaming had zaterdag één opdracht in de openingsetappe. “De vluchters niet te ver laten rijden, en daar zijn we goed in geslaagd. Dan is het fijn als je kopman het ook afmaakt. Dit wordt een feestje vanavond.”

Bijna 2,5 minuut (2:24) na winnaar en ploegmaat Fernando Gaviria bolde Tim Declercq over de finish in Fontenay-Le-Comte. Hij kreeg meteen felicitaties van iedereen uit de ploeg en knuffels werden uitgedeeld. “Als je in de eerste rit meteen raakt schiet, dan valt er een grote last van je schouders. Dit is een zege die ze ons niet meer kunnen afpakken. Een betere start kan je vooraf niet dromen.”

“Ik weet niet echt wat er in finale nog is gebeurd, maar zoals ik het nu hoor, hebben we echt de perfecte sprint gereden met de ploeg en deed iedereen zijn werk. Dat is fijn. We zijn hier om ritzeges te pakken met Fernando, één hebben we al vast en het ziet ernaar uit dat we klaar zijn om er nog wat meer mee te graaien.”

Zelf prees hij na afloop ook Philippe Gilbert. “Merci om ons zo goed te coachen”, klonk het bij de West-Vlaming. Zelf sleurde hij kilometerslang op kop. “Dat was mijn opdracht”, legt hij uit. “Daarom maak ik deel uit van deze ploeg en daarvoor word ik betaald. Als we winnen is dat een mooi extraatje, dat motiveert om het nog beter te doen en de ploeg is ook heel dankbaar voor mijn werk. Onderweg denk ik niet te veel na als ik zo vooraan rijd, en probeer ik gewoon een goede cadans te vinden. Intussen heb ik de voorbije jaren wel wat ervaring opgebouwd en probeer ik de renners van andere ploegen die in steun komen ook wat te coachen. Je leert de kopgroep lezen, je weet welke wattages je kan en moet trappen om hen terug te nemen. Je mag ze niet te vroeg terughalen, maar ze ook niet te ver laten wegrijden.”

“Voor mij mag het zondag zeker een zelfde scenario zijn”, eindigde de Tour-debutant. “Laat Fernando nog maar eentje winnen. Ik rijd graag weer de hele dag met mijn neus in de wind. Met veel plezier en die champagne zal straks smaken.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen