VIDEO. 11 juli met Ann Vancoillie en Lieven Tavernier

Ann Vancoillie Foto: LEZ

Deinze - De Vlaamse feestdag gaat in Deinze ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij. In samenwerking met de stedelijke cultuurraad biedt het stadsbestuur opnieuw een tweedaags feestprogramma aan. Zondag vierde de cultuuraad zijn veertigjarig bestaan met een optreden van Stef Bos in de Brielpoort en stadsdichter Luc C. Martens droeg zijn gelegenheidsgedicht voor. Op woensdag 11 juli is er dan de officiële viering in het Museum van Deinze en de Leiestreek met een gelegenheidstoespraak door Ann Vancoillie en een muzikaal gedeelte door Lieven Tavernier. De toegang is gratis en je hoeft niet te reserveren.

11 juliviering

Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli wordt in Deinze officieel gevierd in mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, met een gelegenheidstoespraak door Ann Vancoillie. De muzikale omkadering wordt verzorgd door Lieven Tavernier, de Gentse songsmid die vooral bekend is van ‘De Eerste Sneeuw’, een lied dat hij schreef voor Jan De Wilde. Het begint om 20 u.

Ann Vancoillie

Ann Vancoillie is zaakvoerster van Creaplan en Aluvision en won de WOMED Award 2012 (Women in Enterprise and Development). Zij werd zo de vrouwelijke onderneemster van het jaar. Ann Vancoillie kreeg deze prijs uit handen van toenmalig prinses Mathilde. Ann Vancoillie richtte haar twee bedrijven op vanaf nul. Aluvision in Deinze ontwerpt en produceert modulaire systemen voor snel en efficiënt standen te bouwen. Aluvision heeft hoofdzakelijk internationale klanten. Ann Vancoillie beheert de bedrijven volledig los van elkaar, elk met een eigen filosofie en groeipotentieel.

Lieven Tavernier

Voor een groot publiek werd de naam Lieven Tavernier pas bekend nadat Jan De Wilde voor zijn cd ‘Héhé’ (1991) niet minder dan drie nummers van Tavernier in het collectieve geheugen zong: ‘Eerste Sneeuw’, ‘De Verdwenen Karavaan’ en ‘De fanfare van Honger en Dorst’. De nieuwsgierigheid naar Tavernier was daarmee bij velen gewekt, maar deze haastte zich uit de schijnwerpers. Bij latere spaarzame optredens van Tavernier klonk het steevast bij het publiek: “mooie nummers, maar waarom moet hij zo nodig nummers van De Wilde zingen.”

Lang voor zijn grote doorbraak werkte Tavernier op allerlei domeinen: hij was muziekrecensent van het geruchtmakende muziektijdschrift Tliedboek, schreef een column ‘Tlieverdje’ in het Gentse studententijdschrift Campus, recenseerde boeken in De Morgen, publiceerde de cultnovelle ‘Over Water’, de grote liefdesverklaring aan zijn geboortestad Gent, Gentse vrienden en kunstenaars, en tenslotte kwam er een verzameling columns: ‘Tlieverdje’ voor Luk Saffloers ‘De gewapende man’ en ‘Een bijzonder kind’ voor Betty Mellaerts radio 1-programma ‘Het Vermoeden’.

Na zijn schrijfactiviteiten zou hij pas in 1995 als singer-songwriter opnieuw voor de schijnwerpers treden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio