Gemeente legt recreatieverbod op omwille van giftige stoffen in water

Gemeente legt recreatieverbod op omwille van giftige stoffen in water

Het Damvalleimeer, een favoriete pleisterplaats om lopers en wandelaars Foto: Geert Herman

Destelbergen -

De burgemeester van Destelbergen verbiedt recreatie op en rond het Damvalleimeer waarbij contact met het water mogelijk is. Aanleiding is de vaststelling van een drijflaag van cyanobacteriën. De bacteriën produceren toxische stoffen (microcystines) met ernstige gezondheidsrisico’s bij contact.

Deskundigen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onderzochten een verdachte drijflaag die vorige week werd ontdekt. Het gaat om een zeer zware natuurlijke cyanobacteriënbloei. Die is potentieel toxisch, omdat de toxische stoffen (microcystines) van cyanobacteriën ook als aerosol verwaaien. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bestaan er ernstige gezondheidsrisico’s bij contact met de drijflaag of onderdompeling in het water.

Het recreatieverbod wordt opgeheven van zodra de drijflaag uit de volledige vijver verdwenen is en uit de analyseresultaten van de VMM blijkt dat het gehalte microcystines normale waarden bereikt. Het gemeentebestuur zal minstens tweemaal per week het Damvalleimeer controleren op de aanwezigheid van een drijflaag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees