Verstrengd subsidiereglement luidt einde in van uitwisselingsproject

Geen geld meer voor internationale kampen

Geen geld meer voor internationale kampen

JIZ organiseerde de voorbije week een laatste kamp in België. Foto: jiz

Elewijt / Zemst -

Jeugd International Zemst (JIZ) ontving de voorbije week zo'n 50 Europeanen voor een socio-cultureel kamp in België. JIZ organiseert al 20 jaar dergelijke kampen, maar door een gebrek aan financiële middelen komt daar nu een einde aan.

Jeugd International Zemst werd opgericht in 1998 door Bart Haemhouts, Steven Van Noyen en Bart Nobels. Het trio leerde elkaar kennen in het lokaal verenigingsleven en nadat ze hun chiro-uniform hadden opgeborgen leefde de idee om een internationaal kamp op te zetten, waarbij de deelnemers kennis maakten met de cultuur, levenswijze en persoonlijke verhalen van mensen over de landgrenzen. “20 jaar lang hebben wij groepsuitwisselingen georganiseerd in België met partners uit de verste hoeken van Europa, van Estland over Tsjechië tot Cyprus en zelfs Israël en Turkije”, zegt Bart Haemhouts. “Ook gingen wij elk jaar in op diverse uitnodigingen van diverse buitenlandse partners. Telkens was intercultureel leren de rode draad van de uitwisselingen.”

Na 20 jaar stopt Jeugd International Zemst met de organisatie van groepsuitwisselingen in België. “Meer dan 200 Zemstse jongeren namen tijdens de afgelopen 20 jaar deel aan de uitwisselingen. Maar het wordt steeds moeilijker om het financiële plaatje rond te krijgen. Er worden te grote inspanningen gevraagd om de nodige subsidies te bekomen. Deze vereniging werd draaiende gehouden door vrijwilligers. Wij zijn geen professionele vereniging. Bovendien hebben we het allen erg druk met onze job en familie. Daarom hebben we besloten niet langer kampen te organiseren. Maar de vereniging blijft wel bestaan en wanneer wij de kans krijgen om onze buitenlandse partners te bezoeken, zullen we dat zeker ook doen. Al merken we ook bij onze partners dat zij het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.”

Europees gevoel

De voorbije week organiseerde JIZ nog een laatste groepsuitwisseling in België met deelnemers uit Tsjechië, Turkije, Italië, Roemenië en Spanje. “We verblijven enkele dagen in Jeugdherberg Breughel in Brussel en vervolgens trekken we naar Wyompont, een gehucht van Tenneville. Er worden debatten gehouden, ideeën uitgewisseld en musea bezocht. Maar evenzeer organiseren we spelletjes of maken we een mountainbiketocht. "

“Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat we het Europees gevoel bij heel wat Zemstenaars hebben aangewakkerd. Ik onthou vooral de vele binnen- en buitenlandse vriendschappen die weren opgebouwd. Dat is nog steeds de grootste toegevoegde waarde. Uit dit project zijn ook enkele mooie relaties ontloken tussen deelnemers uit verschillende landen. Een van de deelnemers trouwt zelfs binnenkort. Ikzelf ben ook naar mijn vrouw toegegroeid tijdens een van die kampen.”

Jeugd International Zemst houdt er voorts nog aan om het agentschap JINT, de gemeente Zemst en de vele vrijwilligers danken voor het vertrouwen en de steun bij fundraisingactiviteiten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio