Drie vrienden trekken naar Mongolië met 20 jaar oude Opel “want met een nieuwe auto is het te gemakkelijk”

Drie vrienden trekken naar Mongolië met 20 jaar oude Opel “want met een nieuwe auto is het te gemakkelijk”

Tom (43), Steven (49) en Peter (49) zijn er helemaal klaar voor. Foto: IF

Heverlee / Hoeilaart / Haacht / Leuven -

Peter Raeymaekers (49) uit Leuven, Tom Bolsius (43) uit Hoeilaart en Steven Janssens (49) uit Tildonk vertrekken zaterdag op een roadtrip naar Mongolië met een twintig jaar oude Opel Astra. Ze doen dat om geld in te zamelen voor de Leuvense vzw Mobile School.

Het principe van de ‘Mongol Rally’ is heel eenvoudig: het officiële startpunt is in Praag op 15 juli en het eindpunt is in Ulan Ude in Siberië, vlak naast Mongolië. Wanneer de deelnemers er precies aankomen, maakt niet uit, zolang het na 10 augustus is. Noch doet het ertoe hoe ze er geraken.

Daarnaast zijn er drie regels: de auto waarmee de deelnemers meedoen, moet klein en belabberd zijn. Ten tweede moeten ze de problemen die ze onderweg tegenkomen zelf oplossen. En ten slotte moeten ze een goed doel steunen.

“Voor je mag deelnemen, moet je minstens 1.000 Britse pond hebben ingezameld voor twee goede doelen”, vertelt Tom. “Het ene goede doel kiest de organisatie en het andere mogen de deelnemers bepalen.”

Schooltjes bezoeken

De drie vrienden kozen voor de Leuvense Mobile School die zich wereldwijd inzet voor de educatie van kinderen. “Het is een heel nobel doel. We hebben het leren kennen omdat een van onze vrienden er werkt”, aldus Tom. “We zijn ook van plan om twee mobiele schooltjes te bezoeken, in Tirana (Albanië) en Thessaloniki (Griekenland).”

Daarna rijden ze verder door onder andere Turkije, Afghanistan, Oezbekistan, Kirgizië en het hooggebergte van Tadzjikistan om vervolgens Mongolië te doorkruisen tot aan het eindpunt, Ulan Ude in Rusland.

Over hun avonturen zullen ze regelmatig filmpjes, video's en blogberichten publiceren die ze via hun facebookpagina verspreiden. Ondertussen hopen ze nog meer geld in te zamelen. “We hebben nu 3.000 euro ingezameld, maar je kan ons nog steunen tot 3 september.”

7 weken samen in autootje

In totaal schatten de vrienden – die op zaterdagochtend aan het Leuvense stadhuis vertrekken – dat de rit 7 weken in beslag zal nemen. Een lange tijd om samen in een klein autootje door te brengen, maar ze denken niet dat dit grote problemen zal veroorzaken. “We kennen elkaar al meer dan tien jaar. Dat komt wel goed.”

Of hun auto 16.000 km ver zal meegaan, is een ander paar mouwen. “Het is spannend, maar dat is net de bedoeling. Met een nieuwe auto zou het te gemakkelijk zijn.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio