Zweeds scheepskanon uit 1645 gerenoveerd: “Het is een raadsel hoe het op ons strand is terechtgekomen”

Het kanon werd ontdaan van een dikke schil samengekoekt zand, schelpen, metaal en kalk. Foto: if

Oostende -

Archeologen hebben een 17de-eeuws scheepskanon volledig gerestaureerd. Het Zweedse schiettuig werd op het Oostende strand gevonden tijdens het ruimen van explosieven. Het krijgt nu een definitieve plek in gebouwen van de Vlaamse overheid

Het gietijzeren scheepskanon werd in 2007 door medewerkers van het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken gevondenop het strand van Oostende, aan de Oosteroever.Daar vonden toen werken uit voor het opsporen en ruimen van explosieven.

“Na de vondst werd het kanon onmiddellijk onder water bewaard, om uitdroging en verdere degradatie te vermijden”, zegt maritiem erfgoedonderzoeker Ine Demerre. Het kanon was volledig omhuld meteen dikke, harde schil van samengekoekt zand, schelpen, metaal en kalk.

Uitzonderlijk goede staat

“Toen we die schil wegnamen, bleek het kanon in uitzonderlijk goede staat te zijn. De versiering en merktekens zijn nog goed zichtbaar. De loop was al die jaren luchtdicht afgesloten en hol. In de loop van het kanon vonden we resten van een kurken afsluitdeksel, en een vezelprop die verhinderde dat de kanonbal uit de loop zou rollen”, vertelt Demerre nog.

Op basis van de stijlkenmerken en de merktekens op de tappen waarmee het kanon op het onderstel rust, bleek het te gaan om een Zweeds kanon uit 1645. “Het is voorlopig nog gissen hoe dit geladen 4-ponderkanon op het huidige strand is terechtgekomen. Is het overboord gegooid wanneer het schip kwam vast te zitten? Ligt het scheepswrak nog in de buurt? Of werd dat ooit geborgen waardoor een deel van de zware lading verloren ging? Het zijn allemaal mogelijke scenario's”, aldus de onderzoeker.

Bewaard voor toekomst

De restauratie maakt deel uit van een project rond archeologisch erfgoed in de Noordzee, gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het Agentschap Onroerend Erfgoed zorgt voor de conservatie. “Het artefact blijft zo bewaard voor de toekomst”, besluit Ine Demerre.

Het kanon kreeg een definitieve stek aan de publieke inkom van de kantoren van de Vlaamse overheid in Oostende.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio