Greg Van Avermaet na twee jaar opnieuw in het geel: “Ik ga er alles aan doen om deze trui te verdedigen”

Greg Van Avermaet na twee jaar opnieuw in het geel: “Ik ga er alles aan doen om deze trui te verdedigen”

Foto: Photo News

Heimelijk had hij zijn zinnen gezet op een nieuwe gele trui maar niemand die hem echt wilde geloven. Maar Greg Van Avermaet kreeg zijn gelijk. Een aandachtig weekeinde werd gevolgd door ritwinst met BMC in de ploegentijdrit, gevolgd door geel voor Greg Van Avermaet. Zo simpel kan het leven zijn.

Greg Van Avermaet na twee jaar opnieuw in het geel: “Ik ga er alles aan doen om deze trui te verdedigen”

In 2016 veroverde Van Avermaet het geel na ritwinst in Le Lioran. Hij zou de trui drie dagen lang dragen. Wees maar zeker dat de regerend olympisch kampioen deze keer zijn geel kleinood langer in zijn bezit wil houden. “De eerste etappes hebben bewezen dat het een heel hectische Tour is waarin alles kan gebeuren”, hield Van Avermaet de boot nog af. “De teams staan dicht bij elkaar, ik zie sterke renners rondom mij. Maar we gaan alles doen om deze trui te verdedigen. En ja, ik zie de komende dagen nog mogelijkheden. De etappe naar Quimper ziet eruit als een klassieker, uiteraard is er de etappe naar Roubaix.”

Hij zei het niet luidop maar de Oost-Vlaming zou zomaar een week lang in het geel kunnen rondfietsen. “Hoe lang ik hem ook draag, het is en blijft magisch”, weet Van Avermaet. “Waarom? Omdat dit de grootste wedstrijd van de wereld is. Mensen herkennen je, overal waar je komt.”

Collectief feest

Van Avermaet liet niet na de ploegmaats in de hulde te betrekken. “BMC is specialist in deze discipline. Hier hebben we keihard voor gewerkt en het is ons gelukt, ook al was het verschil met het nummer twee behoorlijk klein. Gilbert? Hij is goed, het is jammer voor hem. Maar ook hij weet hoe het voelt om deze trui te dragen. Of dit anders is dan de eerste keer? Natuurlijk, de eerste keer is altijd anders. Deze is speciaal omdat hij het gevolg is van een collectieve inspanning.”

En toch is de toekomst van BMC als team verre van zeker. “Daar zijn we vandaag niet mee bezig geweest”, aldus Van Avermaet. “We hebben ons gewoon gefocust op de ritzege. Neen, ook ik snap niet waarom we geen nieuwe sponsor vinden. Het is een moeilijke business, vermoed ik. Al zijn er weinig sporten waar je als sponsor zoveel publiciteit kunt rapen als in het wielrennen.”

Van Avermaet had er een voorjaar opzitten van net niet. Maakt dit alles goed? “Dit geeft inderdaad letterlijk meer kleur aan mijn seizoen”, gaf Van Avermaet toe. “Het voorjaar was goed maar ik kon niet winnen. Dan maakt dit wel veel goed, ja. En zoals ik al zei, ik heb nog plannen in deze Tour.”

De Belgische sport viert hoogtij, beseft Van Avermaet. Vandaag hij in het geel, morgen de Rode Duivels in de halve finale van de wereldbeker. “Het heeft alles met zelfvertrouwen te maken”, glunderde de BMC-kopman. “Zo ga ik er vanuit dat we morgenavond gewoon die halve finale winnen.”

Corrigeer