Spoorlopen is ‘in’ (en in deze kustgemeente jammer genoeg meer dan elders)

Spoorlopen is ‘in’ (en in deze kustgemeente jammer genoeg meer dan elders)

Thomas Baeken van Infrabel lanceerde de nieuwe campagne tegen spoorlopers gisteren in De Panne. Foto: mma

Adinkerke / De Panne -

In De Panne lopen meer mensen over de sporen dan elders. De kustgemeente heeft daarmee de bedenkelijke eer een hotspot te zijn voor Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het spoor. Die lanceerde gisteren een nieuwe campagne tegen het toenemende, dodelijke fenomeen.

“Langs of op sporen lopen, is levensgevaarlijk”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van spoorbeheerder Infrabel. “Waarom de mensen dat dan toch doen? De meest mensen denken zo een kortere weg te nemen en tijd te kunnen winnen.”

Instinctief

“Er zijn ook treinreizigers die plots iemand aan de overkant van de sporen zien die ze goed kennen, en dan instinctief overlopen. Een derde groep bestaat spoorlopers bestaat uit waaghalzen die het risico opzoeken voor de kick.”

“Dat merken we vooral in de zomermaanden en dat is ook de reden waarom we een nieuwe sensibiliseringsactie lanceren”, aldus nog Thomas Baeken van Infrabel. In een zogenaamd virtual reality-filmpje, met de toepasselijke titel Het leven is een omweg waard, toont Infrabel de avonturen van Theo. Die loopt zonder nadenken de sporen op om bij zijn vriendje aan de overkant te geraken. Het einde van het filmpje is behoorlijk schokkend. Maar dat is net de bedoeling.

Verhakkelde wagen

Bij de lancering van de actie in De Panne gisteren, stond naast het tentje waar het filmpje werd afgespeeld een verhakkelde wagen. Want uiteraard komen ook auto’s onder de trein terecht.

Hotspot

“Ondanks alle maatregelen en sensibiliseringscampagnes neemt spoorlopen helaas jaar na jaar toe”, zegt Thomas Baeken nog. “Over heel 2017 waren er maar liefst 51 ongevallen aan overwegen, waarvan zeven in West-Vlaanderen. Daarbij vielen jammer genoeg negen doden.”

Dit jaar werden al tweeëntwintig ongevallen met spoorlopers genoteerd. Drie daarvan vonden plaats in West-Vlaanderen, waar ook drie doden te betreuren vielen.

Uit de halfjaarcijfers voor 2018 blijkt dat West-Vlaanderen op de vierde plaats staat wat aantal spoorlopers betreft.

Ongeveer 12 procent van de meldingen over spoorlopen komt uit onze provincie. De Panne is voor Infrabel een hotspot op dat vlak: een plaats waar meer dan elders spoorlopers worden betrapt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio