Geen halve finale Rode Duivels in ontmoetingscentrum: “Uitzending niet de taak van de gemeente”

Een Duivels feestje: het zal alleszins niet in GC Warande zijn. Foto: jvi

Liedekerke -

Ongeveer 36 uur, zo lang leek het er op dat de historische halve finale van de Rode Duivels ook in GC Warande op groot scherm zou worden uitgezonden. Maar nog voor het nieuws zich goed en wel kon verspreiden, was het plan alweer ingetrokken.

Het was schepen Steven Van Linthout (CD&V) die het heuglijke nieuwtje, dat dacht hij althans, vrijdagavond rond 22 uur verspreidde via Facebook. Op vraag van velen: live op grote schermen in GC Warande (@ Likertcity), onze halve finale van de Rode Duivels. Men vertelle het voort, klonk het toen nog enthousiast.

De allereerste reacties waren nog positief, maar al snel veranderde de teneur. Onder andere Berdien Van Den Abeele van N-VA Liedekerke stelde zich vragen over de gang van zaken voor de reservatie van de zaal en nam het bovendien op voor de lokale cafés. “Onze lokale middenstand draait nu eens op volle toeren. Gun hen de volgende twee wedstrijden”, klonk het. Bovendien vond ze het al zeker niet de taak van de gemeente om zo'n evenement te organiseren. “Bij mijn weten wordt in onze randgemeenten het kijken op groot scherm net door de lokale middenstand georganiseerd en niet door de gemeente.”

Daarop verdedigde schepen Van Linthout zich. “Dit is geen organisatie van de gemeente. Ik zit namelijk nog in een organisatie die evenementen organiseert, De Plesj Rockt”, reageerde hij.

Al lang afgesproken

“Maanden geleden spraken wij met onze organisatie af om bij een uitzonderlijke prestatie van de Rode Duivels live uit te zenden. Dat was voor ons vanaf de halve finale, vandaag dus. De voorbije weken stelden vele mensen mij de vraag waarom er in Liedekerke geen groot scherm is, er is dus wel degelijk vraag naar. De communicatie gebeurt pas nu omdat wij natuurlijk niet konden voorspellen dat België de halve finale zou halen.”

Dat er nadien op de aankondiging van Van Linthout nog negatieve reacties volgden, waaronder vragen waarom de uitzending in een ‘warme zaal’ gepland stond en niet in open lucht, bleek voldoende voor een teleurgestelde schepen om zondagvoormiddag, amper 36 uur na aankondiging, de stekker uit het evenement te trekken. “Met dit initiatief dachten wij de mensen in eigen gemeente een historische avond aan te bieden. Met veel droefenis én teleurstelling moet ik echter vaststellen dat, in dit verkiezingsjaar, er heel wat mensen zijn die dit initiatief afbreken. De kleine Belgen in de halve finale van een WK voetbal zou een feest moeten zijn, maar op deze manier zijn wij al ontmoedigd vooraleer te match begint. Er werd dan ook beslist om dit evenement niet te laten doorgaan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio