Vlotte en ‘cleane’ leegloop van Rock Werchter: “Wij hebben alvast goed bijgedragen tot de afvalberg”

Laurens Keppens, Pepijn Jacobs, Gil Vandenbussche en Elias Roobroeck (18) hebben net vier dagen Werchter achter de kiezen en vertrekken naar huis. Foto: evb

Haacht / Rotselaar -

Zondagavond, en vooral maandag trokken de meeste festivalgangers weg uit de campings in Haacht en Werchter. Twintigduizend fietsten naar huis, 145.000 maakten gebruik van de extra bussen van De Lijn. Tegen 14 uur waren de meeste campings leeg.

De ‘leegloop’ na Rock Werchter was ook dit jaar indrukwekkend. Zondagavond na het vuurwerk beslisten duizenden al om met de wagen naar huis te rijden. Vooral kampeerders vertrokken pas maandagvoormiddag, na een (relatief) goede nachtrust.

Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar is tevreden: “Er was geen file bij de aantocht, noch bij de uittocht. Dat komt mede door het feit dat het nu al vakantie is en er nauwelijks woon-werkverkeer was in Rotselaar. Bovendien zijn 20.000 mensen met de fiets gekomen naar het festival. Ook de nieuwe ‘park-and-bikeparkings’ waren een succes. Misschien moeten we nog beter aanduiden hoe de mensen vanaf die parkings naar het festivalterrein moeten rijden”, legt hij uit.

Minder afval

Ook burgemeester Steven Swiggers (Open VLD) van Haacht is blij met het vlot verloop. “Dit is misschien het beste mobiliteitsjaar ooit. In centrum Haacht waren geen files te bespeuren.”

De politie zette bij de uittocht heel wat manschappen in.

Stef Schelfhout en Bas Bauwens superviseerden op camping The Hive zone 1 My Space. Ook al bleven ze maandagmiddag met een hoop afval achter, zegt Stef dat de berg opvallend minder is dan verleden jaar. “Op dit gedeelte verbleven 4.000 kampeerders van verschillende nationaliteiten. Opvallend is de kleinere berg afval. Wat wel gebeurde, is dat andere festivalgangers tenten in goede staat van anderen meenamen. Het is soms gewoon te zwaar om al het meegebrachte materiaal mee naar huis te sleuren via de bus en de trein. Of mensen ruilden hun oude tent met een mooier achtergebleven exemplaar. In vergelijking met voorgaande jaren is dit stuk camping ‘clean’.”

Lege pilsblikjes

Het afvalbeleid zat daar volgens Bas voor een groot stuk tussen: “Zo werden vuilzakken bijvoorbeeld heel regelmatig ververst.”

Patrick Heleven van Suez, dat instaat voor afvalinzameling, bevestigt. “Mensen sleuren sinds het kookverbod op campings gewoon minder voeding mee, dat heeft een grote impact. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar de tendens gaat in positieve richting.”

Laurens Keppens, Pepijn Jacobs, Gil Vandenbussche en Elias Roobroeck (18) hebben net vier dagen Werchter achter de kiezen en vertrekken naar huis. “Wij hebben alvast goed bijgedragen tot de afvalberg”, lachen de vier. “De lege pilsblikjes lieten we achter, de tenten hebben we opnieuw mee.”

Julie Tytgat (21) en Emilie Vroeman (23) uit Waregem en Deerlijk verlaten als een van de laatsten camping The Hive: “We hebben last gehad van de warmte, maar toch nemen we alles keurig mee naar huis, buiten wat etensresten”, zegt Julie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio