“Lonen stegen vorig jaar met bijna 4 procent”: grootste toename in vijf jaar

“Lonen stegen vorig jaar met bijna 4 procent”: grootste toename in vijf jaar

Foto: IMAGEGLOBE

De salarissen in België zijn het voorbije jaar met gemiddeld 3,9 procent gestegen. “Dat is de grootste toename in de laatste vijf jaar”, zo zegt HR-specialist Hudson dinsdag op basis van een doorlichting van de lonen in meer dan 750 bedrijven.

De loonstijging bestaat voor een groot deel uit indexering, maar daarbovenop kenden bedrijven nog 1,7 procent toe. Dat is een gevolg van de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Hudson. “Zij versterken de concurrentie op de arbeidsmarkt. Hierdoor komt er veel druk op het vast salaris, zowel om talent te behouden als om nieuw talent aan te trekken”, zo luidt het.

In de periode 2016-2017 waren de lonen met 2 procent gestegen. Voordien lagen de loonsverhogingen enkele jaren lager omwille van het beleid van loonmatiging.

De HR-specialist stelt nog vast dat het belang van variabele verloning in het salarispakket blijft toenemen. De collectieve bonus wordt populairder, ten nadele van de traditionele individuele bonussen.

Steeds meer ondernemingen stellen ook een plan op van flexibele verloning. Werknemers kunnen dan een deel van hun salarispakket zelf samenstellen, bijvoorbeeld een bedrijfswagen inruilen voor ander loon, een smartphone of laptop op kosten van het bedrijf of aanvullende verzekeringen afsluiten. “Uit onze bevraging bleek dat bijna één op de vijf organisaties op vandaag een flexibel verloningsplan heeft. Nog eens één op de drie heeft de intentie om dergelijk plan te implementeren”, luidt het.

De resultaten zijn gebaseerd op de verloning in 755 bedrijven, goed voor bijna 190.000 werknemers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees