Weduwe van Walter op de eerste rij tijdens avant-première van Ensemble Walter De Buck in Trefpunt

Ensemble Walter De Buck is klaar voor de Gentse Feesten

Voor Trefpuntbaas Guido De Leeuw is de maandag die voorafgaat aan de Gentse Feesten de makkelijkste om in te vullen in zijn concertagenda van gratis maandagavondconcerten in het Trefpuntcafé: "Groep Walter De Buck". "Alleen de samenstelling van de groep varieert wel eens, maar je staat er toch telkens weer van versteld wat voor een verzameling talent er hier dan op dit kleine podium staat" aldus Guido De Leeuw, die kort na de Gentse Feesten met pensioen gaat, maar ook al liet aanvoelen, dat hij daar nog wel even in de buurt blijft. De try-out, algemene repetitie, avant-première van het Walter De Buckensemble lokt, meer dan de andere concerten, ook een aantal Trefpunters van de beginjaren naar het café: Spanders bijvoorbeeld, maar ook de 91-jarige Milou, die in de beginjaren van Trefpunt het secretariaat deed, en ook nog een tijdje café De Martiko van Walter De Buck openhield. Zij was er met Mia, de weduwe van Walter.

Dit jaar ziet het Ensemble Walter De Buck er zo uit; Patrick Riguelle, Lisa De Buck, Alex Rombaut, Guido Shiffer, Leonard De Buck, Roel Van Bambost, Maarten Bruggeman, Lieven Keymeulen, Pieter-Jan De Smet, Wim Claeys, Lieven Tavernier. Bruno Deneckere stond wel op de setlist, maar kon er maandagavond niet bij zijn.

Zo'n concertavond levert muzikaal nooit echt verrassende zaken op, maar biedt het voordeel van een aantal zekerheden: het begrip samenzang door het publiek is nooit ver weg: zowat alle 'hits' (een raar woord voor de liedjes van Walter De Buck) worden zonder dat de muzikanten het moeten vragen meegebruld door het hele café. Tussen al dat geweld het onderhuids opborrelend besef dat een aantal ballades van Walter De Buck toch wel fundamentele vredes- en levensboodschappen inhouden. 'k zou zo gere willen leven met stip op één. Inhoudelijk overleven ze de actualiteit.

Behalve werk van Walter De Buck en Karel Waerie ook recenter werk: zoals bekend schreef Gentenaar Lieven Tavernier na het overlijden van Walter De Buck (21 december 2014) een nummer over Walter De Buck: Ca va de soi.

Walter De Buckensemble. Vrijdag 13 juli om 20u30 op het Walter De Buckplein (Vroeger Bij Sint-Jacobs) om 20u30. Maar u komt beter al vanaf 19 uur want dan staan De Ledebirds op het podium. Die bonte bende brengt niet enkel de eigen muzikanten mee, ook de leden van de percussiewerking komen mee, en het koor Mais Quelle Chanson. De Ledebirds spelen ook samen met de muziekrobots van Logos. En maandagavond liet Wim Claeys zich ontvallen dat ook De Pompiers van Ledeberg op het programma staan. 

De repetitieversie hiervan kan u hieronder beluisteren: "Maar we gaan donderdag nog eens repeteren" aldus Wim Claeys.

Bekijk onder de video ook nog de tweede video, waarop Lieven Tavernier in Ca va de soi een ode aan Walter De Buck zingt

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio