In deze wijk hoeft de airco niet op

Onder deze bouwwerf wordt het grondwater opgepompt, om uiteindelijk 103 woningen te verwarmen en te koelen. Foto: Resiterra

Heverlee / Leuven -

Terwijl in heel het land de airco op volle toeren draait met het warme zomerweer, is dat in één Leuvense wijk niet nodig. In de Janseniuswijk zijn de eerste appartementen aangesloten op het koudenet, en ze worden zo gekoeld door grondwater.

Sinds deze maand kunnen al vijftien appartementen in het Janseniushof gebruikmaken van het koudenet. Het gaat om een pilootproject van de Leuvense projectontwikkelaar Resiterra. Op dagen zoals deze koelt het netwerk de woningen af met gekoeld grondwater, terwijl het systeem in de winter dan weer datzelfde grondwater gebruikt om de woningen op te warmen.

Eerste in Vlaanderen

“De stadswoningen en appartementen in het Janseniushof worden vandaag al gekoeld met water dat opgepompt wordt uit de grond”, zegt Erik Van Hoof, CEO van Resiterra. “We zijn de eerste in Vlaanderen die dit systeem ook effectief toepassen. Maar het mag duidelijk zijn dat dit de komende jaren de nieuwe manier wordt om je huiskamer op te warmen of af te koelen. In elk geval een stuk ecologischer dan vandaag het geval is.”

Aan het hele project komen geen fossiele brandstoffen te pas, wat eveneens een unicum is in Vlaanderen. Terwijl een klassieke airco in een doorsnee woning 3,5 kilowattuur per dag verbruikt om een woning te koelen, wordt dit bij de woningen in het Janseniushof dus tot nul herleid. “Bij het koudenet zal er tijdens een warme zomerdag wél 600 liter water per uur nodig zijn om de temperatuur in één huis te doen dalen - vergelijkbaar met vier volle badkuipen per uur. Maar, het verbruikte grondwater wordt continu opnieuw de grond ingepompt, waardoor het gerecupereerd kan worden en het systeem dus onuitputtelijk kan werken”, klinkt het.

Voorbeeld zijn

Het stadsbestuur is alvast verheugd dat het koudenet in gebruik genomen is. “Dit soort innovatieve, duurzame technieken moet het voor de inwoners van Leuven mogelijk maken om hun energieverbruik te doen dalen”, aldus schepen Carl Devlies (CD&V). “Daarnaast willen we als stad een voorbeeld zijn voor andere steden in Vlaanderen en aantonen dat een volledig nieuwe, energiezuinige woonwijk wel degelijk mogelijk is.”

In september zullen er nog eens 25 woningen aangesloten worden op het netwerk. Na de zomer van 2019 moet het koudenet dan helemaal operationeel zijn voor alle 103 stadswoningen en appartementen van de wijk. Later zal het koudenet ook toegepast worden op meer dan 500 woningen op de nabijgelegen Hertogensite tussen de Minderbroedersstraat en de Brusselsestraat.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio