Groene bintjes, lage maïs en gele weides: landbouwvelden kreunen onder de droogte

Groene bintjes, lage maïs en gele weides: landbouwvelden kreunen onder de droogte

Normaal zou je Paul Ferdinand niet mogen zien op deze foto. Op deze tijd van het jaar zou het maïs rond de 1m80 hoog moeten zijn. Foto: dkr

Huldenberg / Neerijse -

De aanhoudende droogte is sterk voelbaar bij landbouwers doorheen de hele streek. Landbouwers Eveline Verheyden en Paul Ferdinand en hun zoon Stijn uit Neerijse vrezen voor hun oogst. “Onze opbrengst zal fel verminderen.”

Landbouwer Paul rijdt met zijn gele camionette door de velden. Deze tijd van het jaar zijn de maïsvelden normaal een doolhof voor spelende plattelandskinderen, maar dit jaar is er niet veel aan: je kijkt er los over. “Het maïs zou ongeveer één meter tachtig hoog moeten zijn”, zegt Paul. “Bij wie geluk heeft wordt de kaap van anderhalve meter nog net gehaald, maar bij vele anderen staan de planten op kniehoogte. Binnenkort zullen de maïsplanten zaadtoppen maken, en daarvoor hebben ze vocht nodig. Is er dat niet, dan produceert de plant de helft minder maïs. Daar verdienen we dus ook 50% minder op.”

Paul verbouwt samen met zijn vrouw aardappelen, maïs, suikerbieten, wintergerst en wintertarwe. “Onze gerst hebben we twee weken vroeger dan normaal moeten oogsten, omdat ze anders dreigde te verdorren. Twee weken lijkt niet veel, maar maakt je totale oogst heel wat kleiner.”

Te vroeg gerijpt

De landbouwer plukt het topje van een graanstengel en wrijft de halm open tussen zijn vingertoppen. “Kijk”, zegt hij. “Normaal moet er in elk ‘kapje’ een bolletje graan zitten. Nu zijn de meeste halmen leeg. Het graan is veel te vroeg gerijpt, maar omdat het anders zou verdorren moet het binnenkort al geoogst worden. Met een kleinere opbrengst tot gevolg.”

Ook de aardappelen zien af. Er zijn diepe barsten in de droge grond. “Normaal zou je de grond niet meer mogen zien tussen die planten. De bladeren zijn dor, door de spleten in de aarde komt er zonlicht op de bintjes. Zo krijg je groene bintjes.”

Groene bintjes, lage maïs en gele weides: landbouwvelden kreunen onder de droogte
Het graan is een maand te vroeg gerijpt. De ‘kapjes’ zouden er nog niet op mogen staan. Nu zijn ze al tevoorschijn gekomen, maar er zitten amper graanbolletjes in. Foto: dkr

Een ander groot slachtoffer van de droogte zijn veetelers, weet Paul. “Wij hebben onze veeteelt twee jaar geleden stopgezet, en daar ben ik blij om. Ons grasveld is kurkdroog, daar kan je geen dieren houden. Wanneer ik in de krant lees over de vele grasweides die zijn afgebrand, dan zit ik in met die boeren. Je kan verbrande grond niet zomaar omploegen en opnieuw beginnen, je veld blijft jaren onbruikbaar. Ons kan hetzelfde overkomen. Onze groene weide is geel geworden. Kurkdroog. Eén sigaret, en we zijn het kwijt.”

Vallen de velden dan niet te besproeien? “Waar zouden we dat water vandaan moeten halen?”, zegt Pauls vrouw Eveline zuchtend. “Bij 60 hectare veld is daar geen beginnen aan. We hebben zulke droogte sinds 1976 niet meer gekend. Vorig jaar was ook erg, maar toen zijn we net op tijd gezegend met een regenbui. Helaas zal één dag regen niet voldoende zijn voor deze oogst.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio