Organisaties boksen zelf ceremonie in elkaar voor Amadou

Familie niet gevonden voor afscheid van vluchteling die onder bus stierf

Familie niet gevonden voor afscheid van vluchteling die onder bus stierf

Riet Dhont, rechts in beeld, leidde de ceremonie in goede banen. Foto: rdb

Brussel / Sint-Agatha-Berchem -

Op de begraafplaats van Sint-Agatha-Berchem is dinsdag afscheid genomen van de 20-jarige Amadou Ourez. De jonge vluchteling uit Guinee kwam om het leven toen hij verpletterd werd door een bus waar hij onder hing, in de hoop naar Engeland te geraken.

Met een gedicht, een Afrikaans lied en enkele kleine speeches hebben zo'n 25 mensen dinsdag afscheid genomen van de 20-jarige Amadou Ourez. Familie of directe kennissen van de jongeman uit Guinee waren daar jammer genoeg niet bij.

“Omdat we ze simpelweg niet hebben gevonden”, zegt Riet Dhont van de vluchtelingenorganisatie Vriendschap Zonder Grenzen. Haar organisatie organiseerde dan maar in samenwerking met de vzw Straatdoden een afscheidsceremonie op het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem.

Spoorloos

“Eén vriend met wie Amadou samen naar ons land was gevlucht, is spoorloos verdwenen. Maar ze hadden beiden een bevel om het grondgebied te verlaten dus moesten ze wel weg. Maar dit overlijden verdiende een herdenking, zelfs al kenden we Amadou helemaal niet. Iedereen heeft recht op een waardig afscheid.”

De vlucht richting Engeland werd de jonge vluchteling uit Guinee bijna een maand geleden fataal. Hij klampte zich vast onder een Flixbus, maar stierf op de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem. Daar werd hij geplet onder het hydraulisch systeem van de zware bus.

Nieuw leven

“Net als al die mensen die het water proberen oversteken in gammele bootjes, was ook Amadou op zoek naar een nieuw leven.” Tijdens de vele speeches kwam ook regelmatig de verwijzing naar het overlijden van de 2-jarige Mawda Shawri (het meisje dat overleed door een verloren politiekogel, nvdr.) en naar een gelijkaardig overlijden vorig jaar waarbij een vluchteling stierf toen hij zich vastklampte onderaan een bus. De aanwezigen zongen ook een liedje, gericht aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), waarin ze beweerden dat deze zinloze overlijdens hem niet kunnen schelen. “Wij staan elke week aan de dienst Vreemdelingenzaken om ontbijt aan te bieden aan de vluchtelingen. Wij zien dat er dringend werk moet worden gemaakt van een degelijk beleid.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio