Zelfs begraafplaatsen zijn niet veilig voor sluikstorters

Zelfs begraafplaatsen zijn niet veilig voor sluikstorters

Jan Buysse liet de containers aan het kerkhof van Vilvoorde op slot gooien. Foto: ddl

Vilvoorde -

De strijd tegen sluikstorten woedt in alle hevigheid. Ook in Vilvoorde worden extra maatregelen genomen, nu kerkhoven worden gebruikt als dumpplaats voor tuin- en huisafval. Zo gaan de containers rondom de rustplaatsen op slot.

Er is al heel wat inkt gevloeid over sluikstorten. Denk aan het megastort van 12 ton langs de Bevrijdingslaan in Sint-Stevens-Woluwe, het zwerfafval aan de spottersplatformen in Melsbroek en Nossegem of de tientallen sluikstorters die vorige week hun afval dumpten daags voor de komst van een mobiel recyclagepark voor minder mobiele mensen in Zaventem.

Het mag duidelijk zijn dat sensibiliseringsborden de sluikstorters niet tegenhouden. De familie Lesage liet daarom al een omheining plaatsen rond hun terreinen aan de Bevrijdingslaan. Gemeentebesturen - Zaventem, Machelen en Steenokkerzeel - gaan over tot de aankoop van mobiele camera's.

Weinig gêne

Afvalintercommunale Incovo is al in het bezit van dergelijke mobiele camera's en zette die met succes in in Vilvoorde. Daar kampt men met een sluikstortprobleem aan kerkhoven. “Sommige sluikstorters kennen weinig gêne”, zegt Incovo-directeur Jan Buysse. “Mensen gebruiken de containers rond de kerkhoven om thuisafval in te dumpen. Aan de afvalkorven op het kerkhof - die dienen om bloemen en rouwkransen weg te halen van de graven - vinden we steevast tuinafval en grasmaaisel terug dat in het holst van de wordt gedumpt. Dat is absoluut niet de bedoeling.”

In samenspraak met Vilvoorde, zet Incovo nu volop de jacht op deze sluikstorters in.

6.000 meldingen

“Ieder jaar krijgen we meer dan 6.000 meldingen. Die data worden bijgehouden en geanalyseerd. Zo kunnen we enigszins voorspellen waar en wanneer er gestort wordt. Daar zetten we mobiele camera's in. Met succes: we stelden al meerdere inbreuken vast aan de kerkhoven. De daders werden geïdentificeerd en kunnen een boete verwachten tot meer dan 500 euro, vele keren hoger dan wat een gemiddelde inwoners jaarlijks aan afvalkosten heeft. Sluikstorten loont allerminst.”

Intussen blijft Incovo ook alle stortplaatsen opruimen. “Dat moet, want afval trekt afval aan. Maar we nemen ook andere maatregelen. Zo doen we de afvalcontainers aan de kerkhoven op slot. Zo kunnen enkel de bevoegde diensten hiervan nog gebruikmaken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees