Trebos sluit: 65 overgebleven werknemers verliezen hun job

Trebos sluit: 65 overgebleven werknemers verliezen hun job

Rudi Goris: “We hadden het zien aankomen.” Foto: jct

Haacht -

Nadat begin dit jaar door een herstructurering nog werd getracht het bedrijf van de ondergang te redden, werd in Tildonk de sluiting van draadtrekkerij Duferco Trebos aangekondigd. Daardoor verliezen ook de laatste 65 werknemers hun job.

Trebos is al decennialang een begrip in Tildonk. Het bedrijf, dat in 1951 van start, stelde in zijn gloriedagen ongeveer vierhonderd mensen tewerk. Het was 45 jaar een dochteronderneming van het Waalse staalbedrijf Boel, opereerde vervolgens drie jaar onder het Nederlandse staalbedrijf Hoogovens, om in 1999 te worden overgenomen door de Zwitsers-Italiaanse groep Duferco.

Groeiende concurrentie

Vooral sinds de laatste overname kende het bedrijf tal van reorganisaties, met bijhorend banenverlies. Oorzaak was de groeiende concurrentie in de sector, met een minder goed gevuld orderboek tot gevolg. Een laatste afslankingsoperatie dateert van begin dit jaar, waarbij twintig banen verloren gingen, wat voornamelijk werd opgevangen door de toekenning van brugpensioen. Sinds de laatste overname hebben al honderd mensen hun job verloren.

Plantmanager Kris Van Praet gaf begin dit jaar aan dat de afslanking een manier was om de concurrentie het hoofd te bieden en economische werkloosheid te vermijden. Geen negatief verhaal, luidde het, maar dat blijkt het nu helaas wel te zijn. Tijdens de ondernemingsraad dinsdag werd meegedeeld dat het bedrijf nog dit jaar de deuren sluit en ook de laatste 65 werknemers hun job zullen verliezen. “Het bedrijf was zeker de laatste vijf jaar zwaar verlieslatend, met veel economische werkloosheid tot gevolg”, aldus de directie. “Het was bijgevolg niet opportuun om nog verder te gaan.”

Datum onzeker

“Het is de bedoeling om op 30 september te sluiten”, zegt ACV-afgevaardigde Rudi Goris (58), die al 37 jaar bij Trebos tewerkgesteld is. “Maar die datum is onzeker, omdat men eerst het orderboek nog wil afwerken, terwijl de collectieve verlofsluiting er nog aankomt, nog veel andere verlofdagen moeten worden opgenomen en het personeel niet meer gemotiveerd is. Misschien blijft het bedrijf dus langer open, maar hoe dan ook stopt het verhaal dit jaar.”

Samen met de beslissing tot sluiting werd meteen de wet Renault opgestart. De onderhandelingen voor een sociaal plan zijn gestart. “We hopen een goede vertrek- en sluitingspremie in de wacht te kunnen slepen”, zegt Goris. “Daarnaast zullen we ook proberen om een aantal werknemers met brugpensioen te laten vertrekken.”

Alhoewel de mededeling hard aankwam bij het personeel, kwam ze niet geheel onverwacht. “We hadden het zien aankomen”, aldus Goris. “Zeker nadat duidelijk werd dat de overnamegesprekken met een mogelijke overnemer mislukt waren.”

Lang zullen de werknemers niet in onzekerheid verkeren. “De directie wil het sociaal akkoord rond hebben voor de start van het collectief verlof eind volgende week”, zegt Goris.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio