VS dreigen met bijkomende heffingen op 200 miljard aan Chinese producten

VS dreigen met bijkomende heffingen op 200 miljard aan Chinese producten

Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben een lijst opgesteld met 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop ze bijkomende invoerrechten dreigen te heffen vanaf september. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging dinsdag bekendgemaakt.

Met de nieuwe heffingen drijven de Amerikanen de handelsspanningen met China verder op de spits. Afgelopen vrijdag werden nog Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent ingevoerd voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. China kondigde meteen tegenmaatregelen aan.

“Als gevolg van de vergeldingsmaatregelen van China en het niet veranderen van zijn praktijken, heeft de president bevolen om het proces op te starten om invoerheffingen van 10 procent op te leggen op een bijkomende 200 miljard dollar aan Chinese invoer”, zegt handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer.

De lijst met getroffen producten telt bijna 200 pagina’s en bevat onder meer voedingsproducten, chemische producten, mineralen, tabak, elektronica en kantoorartikelen.

Mogelijk wel milder met sancties

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt tegelijk dat de Verenigde Staten uitzonderingen overwegen voor sommige landen die Iraanse olie importeren, voorafgaand aan de sancties die de VS in november oplegt aan Iran.

“Er zullen een handvol landen naar de Verenigde Staten stappen om uitzonderingen te vragen. We zullen het overwegen”, zei Pompeo op Sky News Arabia. Hij is de eerste Amerikaanse beleidsverantwoordelijke die mogelijke uitzonderingen suggereert. Eerder zeiden de VS dat die uitzonderingen er niet zouden komen.

“Op 4 november treden er Amerikaanse sancties in voege om te vermijden dat Iran ruwe olie aan andere landen verkoopt. Dat wordt sanctioneerbaar”, zei Pompeo in het interview.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees