Ryanair schrapt donderdag tot 30 vluchten door staking Ierse piloten

Ryanair schrapt donderdag tot 30 vluchten door staking Ierse piloten

Foto: AFP

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair verwacht dat donderdag iets meer dan een kwart van haar in Ierland gebaseerde piloten zal staken. Ze moet daardoor tot 30 van 290 vluchten van en naar Ierse luchthavens schrappen, zo laat Ryanair weten.

Er worden alleen vluchten geannuleerd op routes tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De vluchten van en naar het Europese vasteland zullen volgens Ryanair niet getroffen zijn.

In Ierland gebaseerde piloten stemden begin juli met overgrote meerderheid voor acties. Ze zijn het onder meer niet eens met de manier waarop hun werkgever piloten over de andere Europese bases verdeelt.

Directie en pilotenvakbond Forsa zitten woensdag nog rond de tafel, maar beide partijen verwachten dat de staking gewoon doorgaat. Volgens Ryanair zullen 94 van de ruim 350 Ierse piloten eraan deelnemen.

De budgetvlieger voegt nog toe dat nieuwe acties tijdens de zomervakantie niet uitgesloten zijn in Ierland.

Ook elders in Europa roert het personeel zich steeds meer tegen Ryanair. Zo kondigden vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, vorige week een gecoördineerde staking aan. Op 25 en 26 juli zullen stewardessen en stewards van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje. Italië doet ook mee op 25 juli. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en vragen dat vakbonden zouden worden erkend.

Nog vorige week stelden stewardessen, stewards en grondpersoneel van Ryanair uit heel Europa een gemeenschappelijke eisenbundel op voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden, het “Ryanair Crew Charter”. Ook daar werd gedreigd met acties, indien Ryanair niet op de eisen ingaat.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees