Officiële opening om 22.30 uur: bliksemgevecht op Sint-Michielsbrug en vuurspuwende draak

Verrassing: Gentse Feesten starten met spectaculaire stunt op de Sint-Michielsbrug

Gent -

Verrassing: het officiële startschot van de Gentse Feesten wordt deze vrijdag gegeven op de Sint-Michielsbrug, en pas om 22.30 uur. Twee bliksemschieters en de draak boven het belfort schieten vrijdag de feestvreugde officieel op gang.

Het zal al donker zijn vrijdag, wanneer de 175ste Gentse Feesten officieel worden geopend. Maar dat moet ook: voor het openingsevenement zijn twee lichtshows gepland. De vuurspuwende draak boven op het belfort en een spectaculaire bliksemshow op de Sint-Michielsbrug. Dat laatste is pas woensdag bekendgeraakt.

Spectaculaire vonken

Verrassing: Gentse Feesten starten met spectaculaire stunt op de Sint-Michielsbrug
Foto: Lords of Lightning

De stuntmannen van de Lords of Lightning zullen vrijdagavond een gevecht leveren met bliksemschichten. Het gaat om een Britse act die al op festivals over de hele wereld hoge ogen gooide. Met behulp van een teslatransformator wordt zeer hoge spanning opgewekt, waarmee spectaculaire vonken kunnen worden gemaakt die lijken op bliksemschichten. Het resultaat is een spectaculair bliksemgevecht.

De act kadert in een aanslepende zoektocht naar een nieuw startschot voor de Feesten. Veertig jaar lang was dat weggelegd voor de Gentse Feestenparade op zaterdag, maar die werd in 2015 afgeschaft nadat de startdag van de Feesten naar vrijdag was verschoven.

Sindsdien neemt Trefpunt de start op zich, met een kleine stoet van het stadhuis naar Bij Sint-Jacobs. Er was ook een editie met de Langste Fanfare als startschot, in 2016. Vorig jaar was er een vuurshow naast de stadshal, maar die werd slechts lauw onthaald.

Kooi van Faraday

Het bliksemgevecht belooft meer spektakel. Twee mannen nemen plaats op twee torens van twee meter hoog. Door het effect van de transformator zoekt de opgewekte energie een weg van de ene toren naar de andere en zijn vonken van meer dan twee meter te zien. De twee mannen dragen stalen maliënkolders die werken als een soort kooi van Faraday en hen beschermen tegen de sterke energiestoten.

Het spektakel zal weliswaar maar een zestal minuten duren en begint stipt om 22.30 uur, midden op de Sint-Michielsbrug. Wie het wil zien, kan aan beide kanten van de brug aanschuiven. Normaal gezien is het spektakel ook grotendeels te zien van op de Predikherenlei of de Graslei.

Na de bliksemshow gaat de aandacht naar de draak op het belfort. Die zal dan de 175ste Gentse Feesten officieel in gang blazen met enkele stevige vuurstoten. En voor wie al vroeger in gang wil schieten: Trefpunt opent de Feesten vrijdag met een stoet met de Ledebirds, om 19 uur aan het stadhuis.

Het spektakel begint om 22.30 uur stipt op de Sint-Michielshelling. Het zal ook deels te zien zijn van op de Graslei en de Predikherenlei.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio