Nieuw: de eerste zondag van de Gentse Feesten is Zondag Vosdag

Nieuw: de eerste zondag van de Gentse Feesten is Zondag Vosdag

Na de begrafenis van Luc De Vos in 2014 verzamelden vrienden en fans op Sint-Jacobs. (foto) Deze Gentse Feesten wordt De Vos herdacht op hetzelfde plein tijdens Zondag Vosdag. Foto: archief/Belga

Gent -

De Gentse Feesten zullen dit jaar een dag opdragen aan Luc De Vos, de overleden zanger van de populaire rockband Gorki. De eerste zondag van de Feesten worden omgedoopt tot Zondag Vosdag, met concerten, meezingers en friet met stoverij.

Joepie, ‘t zijn Gentse Feesten! Zo zette Luc De Vos in 2012 de laatste avond van de Gentse Feesten in op het podium Trefpunt, waar hij met Gorki speelde. Zes jaar later moeten de Feesten het helaas zonder Luc De Vos doen. Maar de eerste zondag op Trefpunt is dit jaar voor het eerst wel officieel Zondag Vosdag geworden.

In de jaren na het onverwachte overlijden van de populaire zanger werd zijn nagedachtenis enkele keren gevierd met een Zondag Vosdag op de Kouter in Gent. “Alleen is het in november altijd koud en nat en daar had Luc een verdomde hekel aan”, zegt de organisatie.

“Daarom verhuizen we op uitnodiging van Het Trefpunt Festival naar de eerste zondag van de Gentse Feesten op en rond het Walter De Buckplein, tijdens Luc zijn geliefde Gentse Feesten. Dat had onze Vos wel kunnen smaken. ”

Friet met stoverij

Zondag 15 juli is de eerste echte Vosdag op de Gentse Feesten. De familie en vrienden van de overleden Gorki-zanger nodigden het West-Vlaamse raptalent Brihang, Tjens Matic (Arno van TC Matic) en Marcel Vanthilt uit op het podium van Trefpunt om de muziek van Luc De Vos te eren.

Ook op het Luisterplein (Laurentplein) en Place Musette (Beverhoutplein) staat de muziek van Gorki centraal. En in brasserie ’t Keizershof op de Vrijdagmarkt kan je die dag friet met stoverij à la Vos eten, het lievelingseten van de overleden zanger.

“Laten we hopen dat dit een start is van een mooie nieuwe traditie”, klinkt het. “Het draait niet altijd meer direct rond de figuur van Luc De Vos maar zijn honger naar literatuur en muziek vormen de leidraad. Denk daar vooral friet met stoverij, veel leute en een stevige pint bij en de avond kan niet meer stuk.”

Hét ‘Vosiaanse orgasme’ van de Gentse Feesten is gepland zondag om 23 uur. Terwijl de vuurwerkpijlen knallen aan Portus Ganda wordt op Trefpunt muziek gespeeld van Luc De Vos en teksten geprojecteerd op groot scherm.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio