Vandaag deadline voor elektronische aangifte: 50 tot 1.250 euro boete en/of belastingverhoging als u te laat bent

Vandaag deadline voor elektronische aangifte: 50 tot 1.250 euro boete en/of belastingverhoging als u te laat bent

Foto: ImageGlobe

Bent u de deadline voor uw elektronische belastingaangifte uit het oog verloren? Weet dan dat u nog tijd hebt tot vanavond, donderdagavond 12 juli, 23.59 uur. “Daarna blijft Tax-on-web nog steeds open, maar riskeert u wel een boete of een belastingverhoging”, zegt Florence Angelici, woordvoerder van FOD Financiën.

Het is een jaarlijkse klassieker: amper enkele dagen tot enkele uren voor de deadline van onze elektronische belastingaangifte, is het een ware stormloop naar het onlineportaal Tax-on-web. Maar veel gebruikers zitten vaak met vragen, dus raken ook stilaan de lijnen van het callcenter van FOD Financiën overbezet. Op tijd zijn is dus de boodschap, en zo riskeert u bovendien geen nare gevolgen.

“Woensdag kwamen er nog 80.000 aangiften binnen via Tax-on-web. Vandaag, donderdag, verwachten we een gelijkaardig aantal”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Stel dat u toch de deadline mist, dan blijft het echter mogelijk om uw elektronische aangifte in te dienen. “Maar dan riskeer je wel een boete of een belastingverhoging”, weet woordvoerster Florence Angelici. “Bovendien kunnen we de procedure van aanslag van ambtswege starten. We hebben voor een aanslag van ambtswege drie jaar de tijd om jouw belasting te berekenen of de berekening te wijzigen. De administratie berekent dan jouw belasting op basis van de elementen die zij kent of vermoedt. Als volgens dan volgens jou bepaalde elementen niet correct zijn, is het aan jou om dat te bewijzen.”

“Een laattijdige aangifte kan aanleiding geven tot een administratieve boete van 50 euro tot 1.250 euro, al dan niet in combinatie met een belastingverhoging van 10 tot zelfs 200 procent. In 2017 kregen 71.818 belastingplichtigen een boete voor een totaal bedrag van 17,4 miljoen euro”, zegt Francis Adyns.

Wie na de deadline liever op zeker wil spelen, kan nog steeds zijn aangifte door een boekhouder of fiscalist laten indienen. Dan is de deadline pas op 25 oktober. Al dien je wel je volmacht te activeren voor 31 augustus.

Uitstel

Wie echter door ‘overmacht’ of ‘geldige redenen’ zijn aangifte niet kan indienen, moet dat bij FOD Financiën kunnen rechtvaardigen. “Het moet gaan om een gebeurtenis die je niet kon voorzien of vermijden en die is ontstaan buiten je wil om. Je bent bijvoorbeeld ernstig ziek, jouw documenten zijn verdwenen door diefstal of brand, het kadastrale inkomen van je woning werd nog niet bepaald of je bent langdurig in het buitenland (om te werken, zeevarenden ...)”, klinkt het.

Die aanvullende termijn moet worden gevraagd met een schriftelijke, gedateerde en ondertekende aanvraag die naar het belastingkantoor moet worden gestuurd. Meer info kan u hier vinden. Let wel: wie problemen heeft met zijn of haar identiteitskaart, kan geen aanvullende termijn krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees