Eerste controles in Gentse fietsstraten: 45 boetes voor auto’s die fiets inhalen

Eerste controles in Gentse fietsstraten: 45 boetes voor auto’s die fiets inhalen

Foto: archief/fvv

Gent -

De Gentse politie heeft in de maand juni 45 keer een automobilist een bekeuring gegeven van minstens 58 euro omdat hij of zij een fietser inhaalde in een fietsstraat. Dat is verboden. Het is de eerste keer dat systematisch werd gecontroleerd op het verbod in Gent.

Gent telt ondertussen elf officiële fietsstraten. Vorige week werd de laatste nieuwe fietsstraat ingevoerd, de Gandastraat. De regels die gelden in fietsstraten zijn echter nog te weinig bekend. Daarom besliste de Gentse politie om dit voorjaar sensibilisering- en controleacties op touw te zetten.

In mei werden folders uitgedeeld, automobilisten aangesproken en grote afficheborden geplaatst die bestuurders waarschuwden voor het inhaalverbod. In juni werd overgegaan tot controles.

In totaal werd zestien keer gecontroleerd, in deze straten: Trekweg, Visserij, Henegouwenstraat, Voldersstraat, Jacobijnenstraat, Sint-Denijslaan, Molenaarsstraat, Muinkkaai, Isabellakaai, Tweebruggenstraat en Bijlokekaai.

58 euro

De politie zette 45 bestuurders op de bon omdat ze toch een fietser inhaalden. De standaardboete voor het niet naleven van het inhaalverbod is 58 euro, hetzelfde bedrag dat een fietser kan voorgeschoteld krijgen als hij of zij overdag in een van de vijf voetgangersstraten in Gent fietst.

Meer dan de helft van de boetes werden uitgeschreven in één fietsstraat, de Trekweg. Die loopt langs het kanaal in Mariakerke en werd gebruikt als invalsroute naar Gent door heel wat fietsers. De straat was in 2011 samen met de Visserij de eerste officiële fietsstraat van België. Toch lappen veel autobestuurders het inhaalverbod er aan hun laars.

“Het valt op dat in de smallere straten bestuurders op natuurlijke wijze hun rijgedrag aanpassen en fietsers niet inhalen”, zegt de politie. “In de bredere fietsstraten, zoals de Trekweg (25 overtredingen), Sint-Denijslaan (7 overtredingen) en Visserij (6 overtredingen), is de verleiding om fietsers in te halen duidelijk moeilijker te bedwingen en is het toeziend oog van politie nodig.”

“Regels gelden ook voor snelle elektrische fietsen”

De Gentse politie kondigt aan dat ze vanaf nu ook snelheidscontroles gaat doen in de fietsstraten. In een fietsstraat mag niemand sneller rijden dan 30 kilometer per uur. “Dat geldt uiteraard ook voor de snelle elektrische fiets, de speed pedelec”, benadrukt de politie. 

Omdat die fietsen verplicht worden een nummerplaat te dragen, kunnen ze ook worden beboet met een flitscamera.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio