Chef Voetbal Ludo Vandewalle over heikele thema’s als de wissels van Martinez, Nainggolan en de zuinige Fransen: “Ik heb daar weinig respect voor”

Als Belg en aanhanger van de Rode Duivels vond ook onze Chef Voetbal Ludo Vandewalle de zege van de Fransen niet helemaal terecht. “Anderzijds viel er weinig op af te dingen”, moest hij echter ook bekennen the day after. In onze Facebook-live ging hij heikele onderwerpen als Dembélé, de wissels van Martinez en zelfs Nainggolan niet uit de weg. En moet dat stop-chronosysteem er na al dat vervelende tijdrekken van de Fransen er nu komen?

LEES OOK: De audiocolumn van Nico Dijkshoorn: “Ik voel met u mee, maar heb denk ik een andere wedstrijd gezien: de geboorte van een wereldster”

Over de uitschakeling:

“De uitschakeling vind ik niet helemaal terecht, maar anderzijds vind ik er ook niet veel op af te dingen. Ik vond Frankrijk wel goed spelen. We hebben eerder al 2 doelpunten geïncasseerd op stilstaande fases, en mochten ons dus niet opnieuw laten ringeloren.”

Over Dembélé:

“Het komt voor Dembélé allemaal een beetje samen. We kennen hem allemaal als een hele goede speler met heel veel potentieel, en we hadden het gevoel dat het de ‘Juventusmatch’ van Dembélé zou worden. We hadden allemaal zeer hoge verwachtingen, en uiteindelijk is het zeer zwaar tegengevallen. We prijzen hem voor zijn balvastheid, maar ik denk dat deze wedstrijd niemand zoveel ballen is verloren als Mousa Dembélé.”

Over de wissels van Martinez:

“Mertens inbrengen vond ik een heel goede zet, en ik had niet verwacht dat hij dat zou doen. Al is het vreemd dat als de voorzetten wel aankomen je onze beste kopper – met name Marouane Fellaini – eruit haalt. En dat terwijl Fellaini in de wat chaotische slotfase toch als enige nog gevaarlijk was. Ik denk dat Martinez het voetballend wou oplossen met Carrasco, hoewel we van Carrasco weten dat hij al heel het toernooi niet de Carrasco is die we kennen. In die zin was dat wel een verkeerde vervanging van Martinez.”

Over Nainggolan:

“Mijn mening daarover is niet veranderd: Radja had er altijd bij moeten zijn. In zo’n wedstrijd kan hij eens een schot van buiten het strafschopgebied lossen, dat er misschien ingaat, hoe goed de keeper ook is.”

Over deze generatie:

“Volgens mij was dit de ultieme kans. We hebben een goed toernooi gespeeld en Frankrijk was nauwelijks beter dan België, en we grijpen naast die kans. Verdedigers mogen wat ouder zijn, het is goed dat die ervaring hebben. Wel, dat hadden we met Kompany, Vertonghen, Alderweireld die rond de 30 jaar zijn. Ook De Bruyne, Hazard en Lukaku zijn op de top van hun kunnen. Ik denk niet dat we nog zo’n kans gaan krijgen, maar ik hoop dat ik ernaast zit en dat binnen twee jaar iedereen kan zeggen dat we toch nog beter zijn geworden. Ik vrees er wel voor.”

Over de Franse tactiek:

“Frankrijk speelt al heel het toernooi tactisch voetbal. Ze zetten geen stap teveel. Zeer zuinig, met af en toe eens een doelpuntje uit een tegenaanval van Mbappé. Er zijn mensen die dat leuk voetbal vinden, ik niet, maar we leven wel in 2018 en het gebeurt nu eenmaal dat ploegen op die manier spelen. Ik heb daar weinig respect voor, maar het werkt wel. Hoe hard dat ook te betreuren valt.”

Over een stop-chronosysteem:

“Dat mag zeker ingevoerd worden, maar ik wil dat toch een beetje nuanceren: dat is een vraag die we na België-Brazilië niet hebben gekregen, en toen hebben wij geprofiteerd van de tijd die niet stopgezet werd. Van mij mag gerust alles wat het positieve voetbal kan verbeteren, ingevoerd worden. Op deze manier gaat het toch weer een beetje de slechte kant uit, als Frankrijk wellicht wereldkampioen wordt.”

Over Engeland-Kroatië:

“Op zo’n WK is het moeilijk om concreet te maken, maar in zo’n halve finale van een WK zijn het toch meestal de grote landen die aan het langste eind trekken. Ik denk dus dat het nu ook Engeland zal zijn die aan het langste eind zal trekken, en dat de finale Frankrijk-Engeland zal zijn. Al zijn de Engelsen nauwelijks sterker dan de Kroaten.”

Over een mogelijke derde plaats:

“Als je de kans krijgt om 3e te worden op een WK, moet je daar vol voor gaan. Hoe lang spreken we nu al niet over onze 4e plaats in ’86? Als je 3e kan worden op een WK ben je toch het 3e beste land ter wereld. Ik hoop niet dat Martinez cadeautjes begint te geven aan jongens als Dendoncker en Tielemans voor hun goede gedrag op dit toernooi. Speel gewoon met je sterkste ploeg, en laat de wereld nog eens zien wat ze zullen missen in de finale. Laat ons de kans om de beste prestatie in de geschiedenis van het Belgische voetbal neer te zetten toch grijpen, nu ze daar ligt.”

Corrigeer

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0