Brussel nodigt gasten uit om ja-woord aan hoofdstad te geven op Vlaamse feestdag

Vlamingen geven het jawoord aan Brussel: “Met hart en ziel”

Birgit Struyven (54) en Jos Vanderheyden (59) op het balkon. Foto: amg

Brussel -

In de trouwzaal van het Brusselse stadhuis hebben heel wat mensen woensdag het ja-woord gegeven aan onze hoofdstad. Daarna volgde er op de Grote Markt een grootste trouwstoet en de Grote Brussel Trouwt Trouwshow.

In het Brusselse stadhuis worden elk jaar heel wat koppels gehuwd, maar op de Vlaamse feestdag zijn Brusselaars en niet-Brusselaars in de echt verbonden met Brussel. Met het concept Brussel Trouwt werd zo de liefde tussen de Vlaming en Brussel bezegeld. Dat gebeurde in het kader van het gratis feest ‘Vlaanderen feest, Brussel danst’ op de Vlaamse feestdag ,dat voor de zesde keer werd georganiseerd.

“Wij zijn 31 jaar geleden getrouwd en hebben dit evenement gekozen op onze trouwdag nog eens over te doen”, vertellen Birgit Struyven (54) en Jos Vanderheyden (59) uit Eksel.

Diversiteit

“Wij hebben toen bewust gekozen om op de Vlaamse feestdag te trouwen. Niet zozeer voor het Vlaamse gehalte, maar we vinden het vooral schitterend dat Brussel dit doet om de diversiteit te benadrukken. Ik ben naar hier gekomen in mijn originele trouwjurk, maar ik heb toch een beetje moeten ‘foefelen’. Mijn man heeft zijn originele vest aan, maar heeft een andere broek aan.” (lacht)

De aanwezigen gaven om de beurt het jawoord aan Brussel en kregen een badge die hun verbintenis aantoont. Nadien was het tijd voor een gezamenlijke trouwfoto op het balkon van het stadhuis op de Grote Markt. Ook Lise Peeters (75) en Jean Brouillard (87) gaven woensdag het ja-woord aan Brussel.

Papiertjes

“Wij houden van Brussel met hart en ziel. Deze ceremonie was ook heel mooi gedaan. We zijn zelf niet getrouwd, maar dat is ook niet nodig. Dat zijn gewoon papiertjes. Het is de rest dat telt.”

Ook minister Sven Gatz en burgemeester Philippe Close, beiden ongetrouwd, gaven het ja-woord aan Brussel. “Vandaag heb ik eindelijk mijn liefde kunnen bezegelen voor de hoofdstad. Er gebeuren soms dingen die beter niet zouden gebeuren, maar de liefde voor Brussel overheerst altijd. Brussel blijft een stad met enorm veel troeven”, vertelt Gatz.

Woensdagavond volgde er op de Grote Markt nog een grootste trouwstoet en de Grote Brussel Trouwt Trouwshow, gevolgd door een optreden van De Kreuners.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio