Activisten smokkelen ‘regenboogvlag’ binnen in Rusland

Activisten smokkelen ‘regenboogvlag’ binnen in streng Rusland Video: Reuters

Een groepje jongeren uit verschillende landen wilden koste wat het kost strijden voor homorechten op het WK in Rusland. Het land heeft echter strenge wetten die verbieden om “homoseksualiteit te promoten aan minderjarigen”, waardoor optochten verboden zijn en activisten in de cel kunnen vliegen. De leden van hiddenflag.org wilden zich niet zomaar laten tegenhouden en bedachten een creatieve manier om de regenboogvlag toch in Rusland te laten wapperen.

De activisten uit Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Columbia liepen tijdens het WK rond met het voetbaltruitje van hun respectievelijke land en vormden zo een regenboogvlag. De leden van hiddenflag.org (verborgen vlag, nvdr.) trokken samen door verschillende Russische steden en paradeerden in vol ornaat over het Rode Plein in Moskou.

Ze waren toch voorzichtig in het uiterst strenge Rusland, het land waar volgens verschillende mensenrechtenorganisatie en activisten de rechten van homo’s met de voeten worden getreden. De activisten publiceerden de beelden van hun stille protest pas toen ze veilig en wel de Russische grens hadden overgestoken.

Rusland is berucht door haar ‘antihomowet’, waardoor homo’s kunnen vernederd en opgepakt worden, parades verboden zijn en klachten van homo’s over geweld worden genegeerd. In 2014 riep de bekende Britse acteur en activist Stephen Fry nog op om de Olympische Spelen in Rusland te boycotten, en voor het WK begon, werd die oproep door verschillende activisten herhaald.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees