Sagan heeft record te pakken en bedankt Van Avermaet: “Hij trok de sprint perfect aan voor mij”

Sagan heeft record te pakken en bedankt Van Avermaet: “Hij trok de sprint perfect aan voor mij”

Foto: AFP

Peter Sagan mag zich voor de tweede keer in deze Tour de France etappewinnaar noemen. Bovendien valt er nog iets extra te vieren voor de wereldkampioen: hij zal morgen voor de 90ste keer in zijn carrière de groene trui in bezit hebben, waarmee hij het oude record van Erik Zabel breekt. Sagan had overigens een opvallende bedanking over voor concurrent Greg Van Avermaet: “Hij ging veel te vroeg aan en trok zo perfect de sprint aan voor mij en Sonny Colbrelli.”

“Ik had een beetje geluk”, zei Sagan tijdens het flashinterview meteen na de finish. “Mijn teammaten deden het heel goed, middenin de etappe namen ze de kop over in het peloton en nadien brachten ze mij in de goede positie. Team Sky ging vol gas op de slothelling en Philippe Gilbert kwam erover. Greg Van Avermaet ging vervolgens ook aan, maar dat was te vroeg. Hij trok zo perfect de sprint aan voor mij. Het was een mooi parcours vandaag. Ik denk wel dat er door het hellende parcours iets minder punten te verdienen waren aan de finish, maar het is beter dan niks (lacht).”

De drievoudige wereldkampioen doet met zijn 90ste groene trui dus ook beter dan Erik Zabel, de oude recordhouder. Sagan kan overigens ook het recordaantal gewonnen groene truien van de Duitser verbeteren: Zabel won in zijn carrière zes keer het groen, van 1996 tot 2001. Sagan won die trui vijf keer op rij van 2012 tot 2016. Vorig jaar werd hij in zijn jacht op nummer zes al dan niet terecht gediskwalificeerd nadat hij Mark Cavendish in de dranghekken reed, waardoor de Brit zijn schouder brak. Neemt de Slovaak wraak dit jaar? Het zal een hele goeie moeten zijn die hem van dit groen gaat afhouden.

Sagan heeft record te pakken en bedankt Van Avermaet: “Hij trok de sprint perfect aan voor mij”
Foto: Photo News

Ontgoocheling overheerste bij Philippe Gilbert na afloop van de vijfde Touretappe. De renner van Quick-Step Floors werd derde. “Derde of tiende, dat is hetzelfde, enkel de overwinning telt”, verklaarde de 36-jarige Luikenaar. Het is jammer. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ons plan met de ploeg was duidelijk: Julian voor de sprint, ik zou aanvallen aan de voet van de helling en het op die manier proberen. Ik zat in een goede goede positie in de bocht voor die laatste klim, achter enkele andere renners en ik hoopte hen met mijn snelheid misschien te verrassen en wat voorsprong te nemen, maar ze zaten helaas meteen op mijn wiel.”

Niet zo steil als gedacht

“Ik had verwacht dat die finale lastiger zou zijn. Ik had niet het gevoel dat die helling zo steil was als het roadbook had voorgesteld. 12 procent werd gezegd, maar dat was het volgens mij toch niet. Het ging echt wel snel bergop. Er stond ook wat tegenwind op het einde en dan moet je echt de benen hebben om het te halen.” Gilbert raakte dus niet weg, daarna volgde een sprint met een kleine groep. “Julian zat in die laatste bocht echt wel goed geplaatst. Ik reed achter hem, maar toen naderde hij volgens mij iets te dicht op een nadar aan de rechterkant, moet hij een beetje corrigeren en verloor hij zo zijn snelheid. Op zo’n finish is dat dodelijk, je verliest meteen vijf, zes meter en hij kwam niet meer dichterbij. Ik ging voorbij hem en kon nog naar een derde plek sprinten. Tja, dat is jammer, tiende of derde, dat is hetzelfde, alleen de zege telt.”

Sagan heeft record te pakken en bedankt Van Avermaet: “Hij trok de sprint perfect aan voor mij”
Foto: Photo News

Gilbert naderde wel tot op drie seconden van gele trui Greg Van Avermaet. “Dat maakt me eigenlijk weinig uit. Ik ben naar hier gekomen om een rit te winnen en alles wat erbij komt, is bonus. Ik heb geprobeerd op de laatste klim, maar ik kon niet meer versnellen. Dat Greg eigenlijk de sprint aantrok? Dat kon ik niet zien. Ik kon zelf mijn inspanning niet volhouden, vooral doordat er een beetje tegenwind was. De laatste 600 meter was het echt man tegen man. Het ging vandaag heel snel, maar ik zat steeds goed voorin. Met de neus in de wind rijden is misschien iets moeilijker, maar dan zit je in een goede positie en ik heb ook nog geen valpartijen gezien. Mûr-de-Bretagne gaat een ander verhaal worden donderdag. Meer open, want er zal minder bos zijn. Ik ben één van de renners die daar iets kan doen, maar ik zal niet de enige zijn.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.