Broers verkopen blauwe bessen naast hun deur, vers van het veld

Broers verkopen blauwe bessen naast hun deur, vers van het veld

“Onze bessen komen recht van het veld en zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddel”, vertellen Mattias en Pieter. Foto: bfs

Belsele / Sint-Niklaas -

Mathias en Pieter D’Hooghe zijn gestart met een thuisverkoop van blauwe bessen. Ze plukken die zogenaamde superfood elke dag op hun veld en verkopen ze naast hun deur. “Uniek voor onze regio en een alternatief voor de buitenlandse invoer”, aldus de broers.

Sporters, afslankers en foodies zijn er dol op: blauwe bessen. Supergezond fruit dat barst van de antioxidanten en goed is voor zowat elk orgaan in het menselijk lichaam. Toch moet je ver vliegen om de kleine vitaminebommen vers op je bord te krijgen.

Landen als Marokko, Tunesië, Spanje en Portugal nemen het grootste deel van de aanvoer voor hun rekening, aangevuld met nog een aantal Nederlandse leveranciers. Toch vallen er tijdens de zomermaanden ook in het Waasland blauwe bessen te plukken. Daarvoor zorgen Mathias en Pieter D’Hooghe uit Turkyen in Nieuwkerken-Waas.

Vijf jaar wachten

“Twee winters geleden gingen we honderdtwintig blauwe bessenstruiken halen bij een neef van ons, die er niets meer mee kon aanvangen”, zo doen de broers het verhaal. “We gaven de struiken een plaats op ons veld, lieten hen rustig herstellen en verdubbelden daarna nog hun aantal.”

“Het duurt tot vijf jaar vooraleer de struiken hun maximale productie halen, maar nu kunnen we toch al zo’n twee kilogram per struik plukken. De oogst verkopen we van half juni tot ongeveer eind augustus, zolang de voorraad strekt, in de automaat van boerderij De Roos, de hoeve van onze ouders vlak naast de deur.”

Korte keten

Voor Mattias en Pieter zit de blauwe bessenteelt nog steeds in een beginfase. “Het blijft een experiment, maar we willen stap voor stap groeien. We bieden een lokaal alternatief aan voor de bessen die doorgaans allemaal ingevoerd worden uit het buitenland en kiezen zo resoluut voor de korte keten.”

“Onze bessen komen recht van het veld en zijn niet behandeld met één of ander bestrijdingsmiddel”, zo klinkt het nog. “Als ons aanbod op termijn groter zou worden dan wat we kunnen aanbieden via onze automaat, willen we mogelijk nog andere automaten bevoorraden of naar boerenmarkten gaan. Toch blijft thuisverkoop ons hoofddoel.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio