Gemeente is bezorgd: leidt een uitbreiding van de snelwegparking tot een stortvloed aan transitmigranten?

Gemeente is bezorgd: leidt een uitbreiding van de snelwegparking tot een stortvloed aan transitmigranten?

De parking in Westkerke was jarenlang erg populair bij transitmigranten die naar Groot-Brittannië probeerden te geraken. Foto: dji

Oudenburg -

De Vlaamse overheid investeert 870.000 euro in de uitbreiding van de snelwegparking in Westkerke. Straks zullen er 107 vrachtwagens kunnen langparkeren, in plaats van een dertigtal vandaag. De gemeente Oudenburg reageert verrast, en is vooral bezorgd dat het aantal transitmigranten sterk zal toenemen.

De parking in Westkerke was jarenlang een populaire halte voor mensensmokkelaars. Transitmigranten verstopten zich in de maïs­velden, om van daaruit in vrachtwagens te kruipen met als doel via Calais in Groot-Brittannië te geraken. Na meerdere klachten over incidenten werd de parking zo'n 3,5 jaar geleden gesloten.

Tweede grote investering

Afgelopen zomer heropende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) de parking. De Vlaamse overheid investeerde 400.000 euro in camera's met nummerplaatherkenning, in sanitaire voorzieningen en in een beter beveiligd hek. Eind deze zomer volgt een tweede grote investering.

“We investeren 869.243 euro in de uitbreiding van de bestaande parking”, zegt Ben Weyts. Concreet zullen straks 107 vrachtwagens voor langere tijd kunnen parkeren in Westkerke. Vandaag zijn dat er nog maar een dertigtal. “De bestaande verhardingen zullen worden vernieuwd, boordstenen en markeringen worden vernieuwd en er worden ook nieuwe stukken verhard”, zegt Weyts. De uitbreiding in Westkerke gaat gepaard met een nachtelijke sluiting van de parking in Jabbeke.

Meer dan zestig interventies

De plannen baren de gemeente Oudenburg grote zorgen. “Sinds 1 januari telden wij in de omgeving van de parking van Westkerke meer dan zestig interventies van de politie die te maken hadden met transitmigratie. Heel wat van deze mensen kamperen ondertussen in de wegberm aan de autosnelweg en in de buurt, in de hoop via Westkerke in Calais te geraken”, zegt burgemeester Peter Velle (CD&V). “Wij hebben midden juni al onze bezorgdheid uitgedrukt over de stijgende aanwezigheid van transitmigranten, waarbij we ondertussen ook al meldingen kregen van conflicten tussen vluchtelingen en trafikanten. Dit is voor ons dweilen met de kraan open. De uitbreiding zal zonder enige twijfel zorgen voor een exponentiële groei van de nu al grote aanwezigheid van transmigranten. Velen van hen zijn jong en weliswaar ook heel vriendelijk, zodat je hen zo in huis zou willen nemen, maar veel erger nog zijn de mensensmokkelaars”, zegt Peter Velle, die niet mals is voor de eerder genomen maatregelen.

Maat voor niets

“De investeringen die tot nu toe werden gedaan, zijn tot op vandaag een maat voor niets”, vervolgt burgemeester Velle. “De sanitaire voorzieningen bestaan uit een paar festivaltoiletten, de ANPR-camera's worden wellicht enkel in het Verkeerscentrum bekeken door de Hajo Beekmansen in deze wereld, en met wat sluip- of klimwerk zijn de hekken zo overwonnen. De poort staat ook gewoon open. Van enig resultaat van een vermeende privébewaking op de parking zijn noch wij, noch de politiediensten op de hoogte.”

De snelwegparking sluit op 20 augustus om de uitbreidingswerken uit voeren. De werken zullen zo’n vijftien werkdagen duren. “We beslisten begin deze week al om samen met de gouverneur, procureur, burgemeester van Jabbeke en alle federale en lokale politionele diensten samen te zitten om de huidige toestand op het terrein vast te stellen, de lopende maatregelen te checken op hun effect in de realiteit, alles te evalueren en nieuwe lijnen uit te zetten”, besluit Peter Velle.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees